Aktuellt

Följ Unizons nyheter, uttalanden och debattinlägg.  

Alla inlägg

Kvinna i profil och texten Dödsorsak: kvinna

Dödsorsak: kvinna – Unizon drar i nödbromsen

|
Pressmeddelanden

Enligt den officiella kriminalstatistiken från Brottsförebyggande rådet har mäns dödliga våld mot kvinnor mer än fördubblats på ett år. Förra året dödades 22 kvinnor av män de hade eller hade haft en relation med, jämfört med 10 kvinnor år 2017.  Nu uppmanar Unizon hela samhället att dra i nödbromsen och kräver kraftfulla satsningar för rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och civilsamhället. 

Unizons förbundsordförande Zandra Kanakaris och generalsekreterare Olga Persson.

Inför kvinnohat som grund för hatbrott

|
Debatt

Mäns våld mot kvinnor är ingen ostoppbar naturkatastrof. Unizon kräver en nollvision för mäns dödande och våld mot kvinnor. Hela samhället måste nu dra i nödbromsen och tillsätta alla tillgängliga åtgärder för att inte en enda kvinna till ska dödas.

Hand i hand för ett jämställt samhälle fritt från våld

Uppmärksamma 8:e mars med Unizons jourer

|
Nyheter

Uppmärksamma Internationella kvinnodagen tillsammans med jourerna - Sveriges största folkrörelse för kvinnors och flickors rätt att leva fritt från våld - evenemang nära dig hittar du här!

Gör inte mäns våld mot kvinnor till en vinstaffär

|
Debatt

Trots en uttalad politisk vilja att kvinnojourernas livsviktiga arbete inte ska konkurrensutsättas gick sju Stockholmskommuner i början av februari ut med en gemensam upphandling av skyddat boende. Men det finns alternativ till upphandling – ingå partnerskap med kvinnojourerna, experterna, i stället för att konkurrensutsätta och göra mäns våld till en vinstaffär.

Vi behöver en lag mot skadliga sexrobotarna

|
Debatt

”Sexrobotar” och ”sexdockor” förstärker och normaliserar synen på kvinnor som objekt och normaliserar mäns våld mot kvinnor. Det är dags för skärpt lagstiftning så att ny teknik inte reproducerar värderingar om att exploatera kvinnors kroppar, skriver Sveriges kvinnolobby, Roks och Unizon.