Aktuellt

Följ Unizons nyheter, uttalanden och debattinlägg.
 

Alla inlägg

Zandra Kanakaris, ordförande Unizon, Olga Persson, generalsekreterare Unizon samt en bild på Stefan Löfven, statsminister, tillsammans med Morgan Johansson, justitieminister. Foto: Fredrik Sandberg, TT / Unizon

”Inför en rättsgaranti för våldtagna”

|
Debatt

Polisen och politiken måste sluta ställa den organiserade brottsligheten och sexualbrotten mot varandra. Våld som drabbar kvinnor är inte mindre allvarligt än våld som drabbar män. Unizon kräver nu att regeringen inför en rättsgaranti som innebär att våldtäkt utreds inom rimlig tid.

Zandra Kanakaris, Unizon, Hans Linde, RFSU, och Elin Sundin, Fatta.

Det måste till för att samtyckeslagen inte ska bli ett slag i luften

|
Debatt

I höst förväntas riksdagen anta en ny sexualbrottslag. Lagen är nödvändig och innebär ett gyllene tillfälle att prata om vad samtycke innebär och förstärka arbetet mot sexuella övergrepp. Vi vill därför se tydliga satsningar i höstbudgeten på information kopplat till den nya lagen och ett långsiktigt arbete för att förändra normer kring sexualitet, skriver Unizon, RFSU och Fatta.

Nästa generation måste räddas från porrskador

|
Debatt

Det krävs både ett ökat företagsansvar och en stärkt lagstiftning för att inte porrindustrin ska lägga grunden för ännu en generations sexualitet och kvinnosyn. Att internetleverantörer låter kunden göra ett aktivt val kring porren är en nödvändig del i det arbetet, skriver Unizon. 

Höstbild

Engagera dig mot mäns våld tillsammans med Unizons jourer

|
Nyheter

Unizons kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer är landets största folkrörelse mot mäns våld. Nu kan du vara med och göra skillnad - 7 av 10 Unizonjourer söker nya volontärer. Här hittar du kontaktuppgifter till jouren närmast dig.

Manifestation utanför konferens om surrogat. Ett femtontal kvinnor och män iklädda röda kappor och vita strutar på huvudet, som i tv-serien Handmaids tale.

Sätt stopp för handeln med de ofödda barnen

|
Debatt

Vi kräver att regeringen går vidare och förbjuder surrogatmödraskap, skriver Unizon tillsammans med Make Equal, Sveriges Kvinnolobby, Riksförbundet Internationella Föreningar för Invandrarkvinnor, RIFFI, Roks, Unga S-Kvinnor Rebella, Gröna Kvinnor, Ung Vänster, Kvinnofronten, S-Kvinnor och Kristdemokratiska Kvinnoförbundet. 

Olga Persson, Clara Berglund, Johan Gustafsson, Lin Valenti och Jacob Bolin

Porrfritt – så kan företag agera mot sexuell exploatering på nätet

|
Nyheter

Allt fler slår larm om hur pornografi påverkar relationer, psykisk hälsa, sexuellt våld och övergrepp. Hur kan telekomsektorn bidra till ökad jämställdhet på nätet? På seminarium i Almedalen samlade Unizon och Sveriges kvinnolobby företag som leder vägen och diskuterade gemensamma lösningar.