Justitieminister Morgan Johansson tillsammans med Unizons generalsekreterare Olga Persson.
Justitieminister Morgan Johansson tillsammans med Unizons generalsekreterare Olga Persson.

Unizon välkomnar skärpt lag mot hot och kränkningar på nätet

|
Nyheter
I veckan presenterades förslag på ny lag som ska skydda personer som utsätts för hot och kränkningar på nätet. 

- Det är bra att lagstiftningen skärps, vi hoppas att man nu jämställer livet på sociala medier med det "riktiga livet" - för det är det verkliga livet och inte två separerade världar. Bilder och filmer sprids på sociala medier på ett par minuter och lever dessutom vidare, vilket förvärrar kränkningen för de tjejer och kvinnor som utsätts. Det är otroligt viktigt att skilja på offer och förövare och göra det tydligt att ansvaret ligger där det hör hemma - hos förövaren. Det blir tydligare med den nya lagstiftningen, säger Unizons Olga Persson.

I onsdags tog justitieminister Morgan Johansson emot förslag på ny lagstiftning mot näthat. Utredningen föreslår en ny lag mot integritetsintrång och ett utökande av lagarna om olaga hot, förtal, ofredande och förolämpning för att dessa ska vara bättre anpassade till dagens möjligheter till informationsspridning. Utredningen föreslår även kriminalisering av olovlig spridning av sexuella bilder.

Unizons tjejjourer möter många tjejer som utsatts för sexuella trakasserier och kränkningar på nätet.

- Att en kille skriver sexistiska och hatiska kommentarer till en är ju något som många utsätts för. Trakasserier och kränkningar på nätet är normaliserat, vilket speglar av sig i tjejerna som hör av sig till oss. Många tjejer vill prata av sig, berätta om det som hänt. Få bekräftelse på att deras känsla av obehag är befogad och på riktigt. Då resten av samhället i många fall inte vill se eller reagerar då killarna trakasserar dem, skriver Tjejjouren Meja i en enkät till Unizon.

Morgan Johansson kommenterar lagförslaget:

- Den lagstiftning vi har idag ger inte tillräckligt skydd åt de unga, framförallt tjejer, som utsätts hot, hat och sexuella trakasserier. Det samma gäller för journalister och andra som deltar i det offentliga samtalet. Mer ansvar måste också läggas på utgivarna eftersom kränkande material som ligger kvar på nätet är en pågående kränkning, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Läs hela lagförslaget här