Texten High five for feminism skriven ovanför uppsträckta händer i lila, rosa, gult och turkost.
High five for feminism - bild från Kvinnojouren Karlskrona

Unizonjourer uppmärksammar 8:e mars

|
Nyheter
Kvinnorättsaktivister på Unizons jourer över hela landet uppmärksammar internationella kvinnodagen den 8:e mars. Jourerna håller föreläsningar och anordnar manifestationer och fortsätter sitt dagliga arbete med att stötta och skydda kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns våld. Flera jourer informerar om sin verksamhet och Sveriges äldsta kvinnojour Alla kvinnors hus firar 40 år. 

BLEKINGE LÄN

Kvinnojouren Embla, Sölvesborg
Sölvesborgs Kvinnliga Konstsällskap & Kvinnojouren Embla anordnar vernissage, där 10% av intäkterna går till Kvinnojouren Embla Sölvesborg. Kvinnojouren kommer att ha material och berätta om sin verksamhet.
Datum och tid: 8 mars klockan 17.00
Plats: Karibakka

Kvinnojouren Karlshamn
Kvinnojouren Karlshamn uppmärksammar dagen genom att informera om sin verksamhet ute på stan i Karlshamn. Vi har vår studiecirkel samma kväll så alla kvinnor som går där kommer att följa med dit. Vi delar även ut en ros till deltagarna i studiecirkeln.

Kvinnojouren Karlskrona
Den 8 mars firar Kvinnojouren Karlskrona den Internationella Kvinnodagen för att belysa kvinnors situation världen över och den rådande ojämställdheten som råder mellan könen. Det är en dag då kvinnor ska uppmärksammas för sina tidigare prestationer och ännu viktigare, att titta framåt mot de möjligheter som väntar kommande generationer av flickor och kvinnor. 
Vi i Kvinnojouren Karlskrona stöttar, skyddar, förebygger och påverkar. Vi kämpar för kvinnors och barns rättigheter varje dag, inte bara den 8 mars.
Vi finns i Wachtmeister Galleria mellan klockan 14-16, för att sedan klockan 16 fortsätta med en AW hos First Hotel Ja. Ni är varmt välkomna att delta! Anmäl ert intresse till ja@firsthotels.se. Först till kvarn.
Datum och tid: 8/3 kl 14-19
Plats: Wachtmeister Galleria
Läs mer: https://www.facebook.com/events/295469524315179/

Tjejjouren och kvinnojouren Ronneby
På internationella kvinnodagen bjuder vi i Ronnebys tjej- och kvinnojour in till gratis filmvisning. Ni kommer även få en varsin gratis goodiebag.
Dagen till ära kommer det visas en film som heter Suffragette där bland annat Meryl Streep medverkar. Här kan ni se trailern: https://www.youtube.com/watch?v=056FI2Pq9RY
Filmen visas på Centrumbiografen i VIP salen. Där finns det 38 platser och det är först till kvarn som gäller. Ni anmäler er genom att skicka ett mail till tjejjourenrut@gmail.com där ni skriver namnen på de som ska se filmen. När ni bokar får ni max boka 3 platser per bokning.. 
Datum och tid: den 8:e mars klockan 17.30-19.30
Plats: Centrumbiografen Ronneby

Tjejjouren Tindra, Karlskrona
Tjejjouren besöker Gymnasieskolan Karlskrona, jouren kommer att vara på plats under förmiddagen och dela ut material och information samt prata med elever. 

DALARNAS LÄN

Kvinnojouren Kullan, Falun
Kvinnojouren Kullan anordnar ljusmanifestation klockan 17.00 – 18.00 vid Estraden Stora Torget. Efter manifestationen blir det föreläsning klockan 18.00 – 19.30 i Näringslivets Hus, sal Stora Stöten.

GOTLANDS LÄN

TROTS Kvinnojour
Deltar på manifestation den 8 mars på Almedalsbiblioteket i Visby. 
Kvinnors rätt till sin egen kropp och trygghet är ingen självklarhet utan måste ständigt försvaras. Arbetet för att uppnå ett samhälle där kvinnor har hela lönen och halva makten måste pågå ständigt. Detta år vill vi rikta blickarna mot männens roll i det jämställda samhället. Ska vi leva i ett samhälle där trygghet för alla och rätten till sin egen kropp är självklar måste mansrollen förändras och fler män måste vara drivande i förändringen. Hur går vi från att säga ”inte alla män…” till att alla män har ett ansvar i förändringen, ett ansvar att lyssna och ett ansvar att visa ödmjukhet inför andras upplevelser? Kvinnojouren Trots deltar tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet, FI, Socialdemokraterna, Kvinnojouren Amanda och Folkuniversitetet.

HALLANDS LÄN

Kvinnojouren Frideborg, Varberg
Anita Andersson från Kvinnojouren Frideborg föreläser om våld i nära relationer, våld mot äldre och drogmissbruk när Varberg Soroptimistklubb bjuder in till flerklubbsmöte.
Datum: torsdagen den 8:e Mars 2018 
Tid: 18:30-20:30
Plats: Folkets Hus i Varberg, 2:a våningen

JÖNKÖPINGS LÄN

Kvinno- och tjejjouren Jönköping
After work med feministiska, Mian Lodalen gästar med ett samtal om feminism och jämställdhet.
Datum och tid: 8 mars, från kl.17.00, Mian från kl.18.30
Plats: Sofiehof Kök & Bar
Läs mer: https://www.facebook.com/events/1234116310066518

Kvinnojouren Linnéorna, Eksjö
Bjuder på kaffe och tårta i vår secondhandaffär och firar att vi funnits i 30 år. På kvällen går vi med i Tejjouren Joruns fackeltåg samt håller tal. 

Tjejjouren Jorun, Eksjö
Anordnar #metoo-manifestation och fackeltåg på Internationella Kvinnodagen
När: 8/3 klockan 18:00-20:00
Var: Järnvägsparken i Eksjö. 
Vi börjar i Järnvägsparken med banderolltillverkning, korvgrillning och pepp innan vi samlas för att tillsammans gå genom stan i ett fackeltåg. Vi avslutar med tal på Stora Torget. 
Läs mer: https://www.facebook.com/events/1577847545655562/

KALMAR LÄN

Kvinnojouren Kalmar
Jourens ordförande och sekreterare intervjuas på event på stadsbiblioteket Kalmar. Sonia Sherefay föreläser om hedersrelaterad problematik, Adee sjunger och Kvinnokampskören sjunger. 
När: klockan 18.00 - 20.00 den 8:e mars.
Gratis inträde

Kvinnojouren Vändela, Västervik
Kvinnojouren Vändela i Västervik, Familjeenheten och Klaragruppen i Västerviks kommun bjuder in till en eftermiddag med information och film om barn som far illa. Medverkar gör Kvinnojouren Vändela, Robert Eriksson och Maria Appelqvist från kommunen.
När: Internationella Kvinnodagen den 8 mars, klockan 14:00–16:00
Var: Stadsbiblioteket i Västervik.
Välkomna!

SKÅNE

Freezonen
8 mars anordnar jouren författarmöte med Eva Helen Ulvros klockan 15.30-17.00 på Ystad konstmuseum. 
Den 10:e mars heldag på Scalabiografen i Ystad tillsammans med Sopotimisterna, Skånes Zontaklubb, Hem och samhälle samt Inner wheel. 

Helsingborgs kvinnojour
Helsingborg firar 8 mars, kvällen inleds med mingel och feministisk marknad, samt föreläsning om feminismens historia sedan blir det ett gediget program med stand up, musik, dans, spoken word med mera.
Datum och tid: 8 mars, 18.00-21.00
Plats: Stadsteaterns foajé
Läs mer på facebookeventet: https://www.facebook.com/events/200918303783233/

Kristianstad kvinnojour
Kristianstad Kvinnojour ska ha en manifestation med marschaller på Lilla Torg i Kristianstad.
Datum och tid: 8:e mars klockan16.00 – 17.00
Plats: Lilla torg

Kvinnojouren Söderslätt
Anordnar seminarium på Abf, lokal Trelleborg

Malmö kvinnojour
Delar ut rosor och pratar om mäns våld mot kvinnor.
Datum och tid: 8 mars kl 17:00-18:00
Plats: Gustav Adolfs torg i Malmö 

Skyddsjouren Ängelholm
Uppmärksammar dagen genom att fortsätta sitt dagliga livräddande arbete och har fika med boende där vi pratar kring frågor och tankar om dagen.

STOCKHOLM

Agera kvinnojour, Solna
Anordnar debattkväll om våld i nära relation och kvinnors rättigheter för att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Vi kommer att utmana, debattera och diskutera våld i nära relationer, hedersrelaterat våld, prostitution, #metoo och annat med poltiker och experter. Vi bjuder på lättare tilltugg, alkoholfri dryck, och fika! Välkommen! Anmäl dig senast 1 mars via: https://8mars.app.rsvpify.com/
Frågor? Kontakta pr@agerakvinnojour.se

Alla Kvinnors Hus
I år fyller Alla kvinnors Hus 40 år, vilket vi uppmärksammar med ett event på Mosebacke i Stockholm den 8 mars. Det blir musik, berättelser från verksamheten som läses upp av skådespelare, auktion och lotteri. Medverkar gör bl.a: Mauro Scocco, Karin Adelskiöld, Nino Ramsby, Ing-Marie Carlsson, Feministsmeden etc. 
När: 8:e mars, klockan 18:00 - 22:00
Plats: Mosebacke, Stockholm
Läs mer här.

Föreningen Storasyster
8 mars med Clara Henry och vänner - En helkväll med feminism, scensamtal och mingel!
Fira internationella kvinnodagen med oss! Clara Henry pratar jämställdhet och framtidshopp med bokaktuella författare och feministiska inspiratörer i svallvågorna av #metoo. Gäster är Cissi Wallin, Ida Östensson, Hampus Nessvold, Föreningen Storasyster, Thordis Elva, Simona Ahrnstedt, Frida Malmgren, Marie Björk, Elin Sundin, Anna Tell, Cecilia Chrapkowska och Amanda Lundeteg. Dessutom delas det nyinstiftade feministiska priset Årets Selma 2018 ut till en hemlig vinnare. Efter scensamtal och prisutdelning blir det fest i baren och DJ Fatima Ossman spelar från kl 21! Författarna finns på plats och signerar sina böcker, som säljs till specialpris."
Mer info: https://www.facebook.com/events/142487369799497/
Datum och tid: 8:e mars, kl 19.30-23.00
Plats: Södra Teatern, Stockholm

IKKR Kvinnojouren Nina
Deltar i 8:e mars-kommitténs demonstration med start 17.30 på Norra Bantorget i Stockholm den 8:e mars. 

Järfälla kvinnojour
Järfälla kvinnojour delar ut information om jouren klockan 16:00-18:00, i Jakobsbergs centrum/gallerian. Samtidigt kommer ordförande och verksamhetsansvariga träffa lokala politiker för att prata om verksamheten och diskutera framtiden.

Kvinnocenter Tensta-Hjulsta
Den 8 mars klockan 13-15 uppmärksammar vi på Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta Internationella Kvinnodagen i våra lokaler. Du är varmt välkommen att delta! Vi bjuder på fika och erbjuder workshops och underhållning.

Kvinnojouren Anna, Upplands-Bro
Uppmärksamma internationella kvinnodagen tillsammans med de nyanlända kvinnor som driver café Nyfiket i Bro centrum. 

Kvinnojouren Kerstin
Kvinnojouren Kerstin anordnar ljusmanifestation i Lidingö centrum för att belysa det våld som kvinnor och barn utsätts för. Under ljuständningen hålls en tyst minut där vi hedrar och minns de kvinnor som dödats av män de haft en relation med. Välkommen klockan 17:30 den 8 mars!
Kontakt: kontakt@kvinnojourenkerstin.se
Mer info: www.kvinnojourenkerstin.se 

NxtME
Firar 5-årsjubileum
Datum och tid: tisdag 6 mars kl 18-20
Plats: Dieselverkstaden i Sickla
Mer info och anmälan: http://nxtme.com/event/nxtme-5-arsjubileum/
Välkomna!

Sollentuna kvinnojour
Arrangerar kvällen "Fröken Frimans krig då och nu" tillsammans med Rädda barnen, Röda korset och Arena Satelliten. Från Fröken Frimans krig till #metoo-kampanjen – på internationella kvinnodagen den 8 mars klockan 18:15 avhandlas drygt 100 år av kamp för jämställdhet på Arena Satelliten i Sollentuna.
– I år har vi fokus på att saker och ting faktiskt kan förändras, säger Kerstin Sunemark på Sollentuna kvinnojour. Läs mer här och på Sollentuna kvinnojours facebook-sida.

Tjejzonen
FEM EMPOWERED – Yoga för tjejers & kvinnors rättigheter!
Datum och tid: 8 mars 18.00
Plats: Norrsken House, Birger Jarlsgatan 57C, Stockholm
Läs mer: https://www.facebook.com/events/2019618851411460/

Riksförbundet Unizon
Den 8:e mars medarrangerar Unizon partidebatten "Hur når vi jämställda löner?" tillsammans med Lön hela dagen. Läs mer här: https://www.facebook.com/events/156701034922792/

Den 9:e mars arrangerar Unizon konferensen Porren elefanten i rummet 2018. Läs mer här: https://www.facebook.com/events/1609643409121242/

SÖDERMANLAND

Juventas ungdomsjour, Södertälje
Deltar på Södertälje kommuns jämställdhetsvecka.
5 mars - Informationsseminarium
Beskrivning: Annfrid Kvinnojour, Brottsofferjouren i Södertälje håller tillsammans med Juventas ungdomsjour ett informationsseminarium till allmänheten där vi berättar om våra verksamheter
Datum och tid: 5/3 kl 12-13
Plats:  Södertälje kommunhus

8 mars Mensslöjd med Nova
Vi kommer att slöjda med bindor och tamponger och samtala kring hur vi kan bryta tabun kring mens
Datum och tid: 8/3
Plats:  Nova Kulturhus

9 mars Panelsamtal om #metoo och hur vi jobbar vidare i skolorna i Södertälje
Datum och tid: 9/3 kl. 12-13
Plats: Kommunhuset

Kvinnojouren Moa och Tjejjouren Meja, Eskilstuna
Anordnar filmvisning med efterföljande diskussion.
Klockan 10:00- 12:00 Blott mig du älskar, våld i samkönade relationer
Klockan 13:00-15:00 My life my lesson, dokumentär med Felicia som upplevt styvpappans våld mot mamma

Kvinno- och tjejjouren Mira, Nyköping
Ställer ut Cause of death:woman i Nyköpings största galleria och finns på plats och informerar och lyssnar.
Datum och tid: 8:e mars under dagen
Plats: Västerport, Nyköping.

Tjejjouren Lina, Trosa
Medarrangerar föreläsningskvällen ”När hedern är viktigare än livet” – om hedersrelaterat våld.
Datum och tid: kl 18:15 den 8/3 
Plats: Kvarnen, Trosa

Tjejjouren Miranda, Katrineholm
Anordnar fackeltåg och aktiviteter under parollen: DIN KROPP ÄR DIN
Datum och tid: 8 mars, start kl. 17:00
Plats: Fackeltåg som börjar på Stortorget, som sedan tar oss till Kulturhuset Ängeln där flera aktiviteter pågår under kvällen
Läs mer här: https://www.facebook.com/events/1380384225440079/
För kommunens evenemang på Kulturhuset Ängeln: http://event.katrineholm.se/evenemang/internationella-kvinnodagen-8-mars...

UPPSALA LÄN

Kvinnojouren Enköping
Efter #metoo hur agerar samhället mot sexuella trakasserier? Deltagare: #femton-gruppen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 
När: klockan 17.30 den 8:e mars
Var: Stora torget, Enköping 

Kvinnojouren Liljan, Tierp
Pratar våld, myter om våld och rena fakta på Högbergsskolan i Tierp klockan 11.00-13.30 den 8:e mars.

Uppsala tjej- och transjour
Anordnar fackeltåg 8 mars med tema kroppspositivism.
Datum och tid: 8 mars - samling 17.30, avmarsch 18.00
Plats: Samling utanför Domkyrkans huvudentré
Läs mer: https://www.facebook.com/events/321675201675328/

VÄRMLANDS LÄN

Kvinnojouren Filipstad/Storfors
Ljusmanifestation Kvinnojouren Filipstad/Storfors
När: 8/3 klockan 18.00.
Var: Monitorholmen i Filipstad
Vi tänder massor av ljuslyktor ute på en vacker udde, välkomna!

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

Kvinnohuset Tranan, Skövde
Anordnar #metoostep2
Klockan 16.02 slutar kvinnor få betalt för sitt arbete. Därför samlas vi på torget klockan 16.02 och bjuder på kaffe. Klockan 17.00 inleds manifestationen på temat #metoostep2 och därefter tågar vi tillsammans till Nyeport för fika och aktiviteter. 
Datum och tid: 8 mars. Samling kl 16.02. Manifestation kl 17.00
Plats: Hertig Johans Torg. Nyeport. 

Kvinnojouren Borås
deltar vid Fackeltåg mot våld mot kvinnor samt i efterföljande panelsamtal. 
Datum och tid: 8/3 klockan 17:00
Plats: Stora Torget, Borås

ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Novahuset
Håller föreläsningen Sexuella övergrepp - att förstå, fråga och lyssna klockan 15.00 den 8:e mars på Stadsbiblioteket i Linköping, har även infobord. Läs mer här: https://www.visitostergotland.se/sv/evenemangskalender/264053/Internatio...

Paulina Bengtsson, grundare av Novahuset, föreläser om sin historia samt deltar i panelsamtal om hur man bemöter och förhindrar sexuella övergrepp.
När: 8:e mars klockan 19:30-21:00
Var: Linköpings stadsmission, Ågatan 3
Läs mer här: https://www.facebook.com/events/1878295899134945/

Bifogade filer: