Att rapportera om våld och övergrepp - seminarium om språkets makt riktat till dig som journalist

Datum: 24 november 2017 14:3016:30
Ort: Stockholm
Plats: Pressklubben, Vasagatan 50
Arrangör: Unizon

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhälls- och folkhälsoproblem. 
Under 2016 polisanmäldes över 6 000 våldtäkter och 29 000 fall av misshandel mot kvinnor. Enligt WHO utsätts var tredje kvinna världen över för våld under sin livstid. Varje dag utövar män våld som sedan beskrivs i nyhetsartiklar, notiser och rubriker.

Bland det mest grundläggande i journalistiken är att svara på frågorna när, var, hur, vad, vem och varför, och på journalistutbildingar uppmanas studenter att använda aktiva satser och rak ordföljd. Ändå ser vi fortfarande omskrivningar av mäns våld mot kvinnor som ”lägenhetsbråk”, ”tafs” och ”drama”. Vi ser att ”en kvinna misstänks ha misshandlats” istället för att ”en man misstänks ha misshandlat en kvinna” eller att ”gymnasietjejer utsätts för sexuellt våld” istället för att ”gymnasiekillar utövar sexuellt våld”. 

Forskning visar att det språk som används för att skildra förövarens respektive den utsattas handlingar har stor betydelse både för våldsutsatta och för hur våldet förstås i samhället.

Den 24:e november anordnar Unizon seminarium där du som journalist får möjlighet att reflektera över och fördjupa din kunskap om språkets betydelse och makt, samt verktyg för att rapportera om våld på ett rättvisande sätt, utan att tumma varken på pressetiska regler eller objektiviteten. 

Medverkande: Allan Wade, forskare och terapeut Centre for Response-Based practice, Kanada, Kerstin Weigl, reporter Aftonbladet som 2015 tilldelades Lukas Bonniers stora journalistpris för sin granskning av mäns dödliga våld mot kvinnor, Olga Persson, generalsekreterare Unizon. Moderator: Anna-Maria Carnhede, nyhetschef ETC.

Datum: fredagen den 24:e november
Tid: 14:30-16:30
Plats: Vinterträdgården, Pressklubben, Vasagatan 50, Stockholm
Anmälan: senast 10:e november till info@unizon.se
Seminariet är kostnadsfritt. 

Kontakt: Emma Söderström, pressekreterare, 070 485 40 24, emma.soderstrom@unizon.se

Bifogade filer: