Internationella brottsofferdagen

Datum: 22 februari 2018
Ort: Stockholm
Plats: Norra latin

Varje år uppmärksammas den Internationella Brottsofferdagen av Brottsoffermyndigheten, Bris, Brottsofferjouren Sverige, Ecpat, , RFSL, Roks, Rädda Barnen och Unizon med en temadag på Norra Latin i Stockholm. Dagen högtidlighålls den 22 februari 2018.

Program
08.30 Registrering med smörgås och kaffe
09.15 Offer för näthat: rättsliga möjligheter till upprättelse
Therese Enarsson, universitetslektor vid juridiska institutionen, Umeå universitet
10.00 Integritet och straffskydd
Gudrun Antemar, utredare och lagman vid Stockholms tingsrätt.
10.30 Paus
11.00 Parallella seminarier
11.50 Lunch
13.00 Tal av Åsa Regnér, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister 
13.20 Barn utsatta för sexuella övergrepp på nätet
Linda Jonsson, Socionom och lektor i barn och ungdomspsykiatri vid Barnafrid, Linköpings universitet
14.10 Parallella seminarier
15.00 Fika
15.30 Kränkningar och övergrepp på nätet
Panelsamtal med Annika Öster, Generaldirektör, Brottsoffermyndigheten Gundrun Antemar utredare och lagman vid Stockholms tingsrätt, Linda Jonsson forskare på Barnafrid - Nationellt kunskapscentrum, Mårten Schultz professor juridiska institutionen vid Stockholms universitet och Zandra Kanakaris ordförande för Unizon

Porrens roll i sexualbrott mot barn - Unizons seminarium klockan 11.00 och 14.10
​Teen är ett av de mest sökta orden på porrsajter världen över. Polisen i Sverige vittnar om att sexköparna blir allt yngre och att den gemensamma nämnaren hos de män och killar polisen griper är att de konsumerar porr. Män som utsatt barn för våldtäkter och sexuella övergrepp berättar själva att de fått inspirationen från porr. Vad kan vi göra i våra olika yrkesroller för att skydda barnen? Välkommen till en föreläsning och workshop där vi går från ord till handling.
Medverkande: Nina Rung, kriminolog och barnrättsexpert, Natalia Batenkova och Peter Söderström, Reality check, Julia Engström, verksamhetsutvecklare, Föreningen Storasyster.

Anmälan
Anmälan är obligatorisk och bindande och du anmäler dig via anmälningslänken.

Praktiskt
Deltagande är kostnadsfritt. Programmet startar med registrering och fika kl. 08.30 och avslutas kl. 16.30. Ej utnyttjad plats debiteras med 500 kr för att täcka administrativa kostnader.