Aktuellt

Följ Unizons nyheter, uttalanden och debattinlägg.  

Alla inlägg

Jourerna är öppna och stöttar kvinnor och barn under helgerna

|
Pressmeddelanden

I en tid av isolering och ensamhet för många kvinnor och barn som utsätts för mäns våld finns Unizons kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer här. En majoritet av kvinnojourerna är öppna som vanligt under julhelgerna och det finns en tjejjour eller ungdomsjour att chatta med varje dag hela jullovet.

Runt 250 barn på kvinnojourernas skyddade boende firar i år sin första jul fri från våld. Samtidigt stod en fjärdedel av de skyddade boendena tomma inför julen. Något som oroar riksförbundet Unizon och medlemsjourerna.

Ny rapport om porr, digitala ljusmanifestationer och hur är Status kille 2020?

|
Pressmeddelanden

Idag på FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor arrangerar riksförbundet Unizon flera seminarier och släpper rapporten ”Det här är inte ok!”. I den samlas ungas röster och tjejjourernas, ungdomsjourernas och kvinnojourernas erfarenheter av att stötta en generation utlämnad till porrindustrin.

Idag startar En vecka fri från våld

|
Pressmeddelanden

Våld är inte oundvikligt, det går att förebygga, och ansvaret för det arbetet måste ligga på hela samhället. Den 23:e till 29:e november arrangerar MÄN och Unizon kampanj- och aktivitetsveckan En vecka fri från våld. Runt om i landet hålls coronasäkrade och digitala aktiviteter, ljusmanifestationer och föreläsningar som alla syftar till att uppmärksamma och förebygga mäns och killars våld.

Svenska folket: Skydda unga från porr med lag

|
Debatt

Kantar Sifos undersökning visar att en klar majoritet av svenska folket vill ha lagstiftning för att begränsa spridningen av pornografi till barn under 18 år på internet. Siffrorna är en mycket kraftig signal till våra lagstiftare om att den fria spridningen av porr till barn och unga på nätet inte är acceptabel.

Vi finns här - här kan du hitta stöd

Kvinnojourernas chattider

|
Nyheter

Behöver du någon att prata med? Du är inte ensam. Här hittar du Unizons kvinnojourers chatt-tider.

Tips: så kan du agera mot porren

|
Nyheter

Vi är många som är frustrerade och ledsna efter att barnmorskor larmat om att fler unga tjejer söker vård efter "hårdhänt sex" och unga tjejer och killar berättat om sin verklighet den senaste veckan. Vi är många som ser den pågående folkhälsokrisen porren och arbetar för förändring. Nu är det viktigt att omvandla upprördheten till engagamang och agera! Här har vi samlat några tips på vad du kan göra.