Internationella kvinnodagen med Unizons jourer

|
Nyheter
På FN:s internationella kvinnodag den 8 mars uppmärksammar  Unizons jourer över hela landet kvinnors och tjejers grundläggande rättighet att leva fritt från våld. 

Unizons jourer uppmärksammar den 8 mars 2020
 

Jourrörelsen är Sveriges största folkrörelse för kvinnors och tjejers rätt att leva fritt från våld. På FN:s internationella kvinnodag den 8 mars uppmärksammar  Unizons jourer över hela landet kvinnors och tjejers grundläggande rättighet att leva fritt från våld. Jourerna anordnar föreläsningar och manifestationer och fortsätter sitt dagliga arbete med att stötta och skydda kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns våld.

Hitta ett evenemang nära dig i listan nedan:

BLEKINGE

Kvinnojouren Karlshamn

Vi håller öppet hus för allmänheten på jouren den 8 mars klockan 14:00-16:00. Plats: Södra Fogdelyckegatan 29.
 

Kvinnojouren Ronneby

I år återskapar Kvinnojouren Ronneby och Tjejjouren RUT (Ronnebys unga tjejer) förra årets succé – gratis bio på Internationella Kvinnodagen den 8 mars. Filmen vi kommer att visa heter Bombshell, se länk här för trailer, och visningen sker på Centrumbiografen i Ronneby.
16.00 Insläpp till bion.
16.40 Tal hålls.
17.00 Filmen startar.

 

DALARNAS LÄN

Kvinnojouren Kullan, Falun

Manifestation på Internationella kvinnodagen. Söndag 8 mars kl 11.45 samlas vi på Stora torget i Falun och går tillsammans mot Folkuniversitetet där vi avslutar med tal och sång.

Kvinnojouren i Malung-Sälen

Kvinnojouren i Malung-Sälen finns på Lisellska Torget den 8 mars mellan klockan 13.00 och 16.00 (utanför Malungs Kock o Masens Skinn), och bjuder på information, godis och varm dryck till alla besökare. Välkomna hälsar Kvinnojouren, Internationella Föreningen och Malungs Församling!

 

GOTLANDS LÄN

TROTS Kvinnojour

Vill du också bidra för att våld i nära relation skall upphöra på Gotland? Varje tänd låga ger en summa till förebyggande arbete inom TROTS kvinnojour på Gotland.

Välkommen att tända en marschall i Visbys botaniska trädgård från kl 11 fram till kl 23 söndagen den 8 mars på Internationella kvinnodagen. Manifestationen genomförs i samarbete med DBV och med stöd av Medeltidsveckan.
 

HALLANDS LÄN

Ungdomsjouren Tigerlilja + Kvinnojouren Frideborg

Tigerlilja kommer tillsammans med Kvinnojouren Frideborg i Varberg att stå i Gallerian i centrala Varberg mellan kl 12-14 och dela ut flyers och informera om sina verksamheter. 

 

JÖNKÖPINGS LÄN

Jorun Tjejjour

Vi kommer att ha vernissage för en utställning som vi kallar Global violence against women. Den kommer att pågå under tiden 8-18 mars. Sedan finns det möjlighet att låna utställningen om det finns andra jourer som är intresserade av att visa den. Plats: Torkladan, Museigården, Eksjö.


Kvinno- och tjejjouren Jönköping

Vi själva anordnar inte något kring 8/3, men vi som personal samt våra volontärer kommer att finnas med som en part på flera arrangemang som görs i Jönköping:

Lördagen den 7/3

  • Event: Manifestation där bland annat vår chef Tania ska hålla tal. På Hoppets torg, kl13:00-14:00.​
  • Event: Justevent med fokus på tjejer (detta eventet är bara för de som identifierar sig som tjejer. JUST står för Jönköpings Unga Stolta Tjejer). Var: Mötesplatsen Brunnen, Brunnsgatan 9 i Jönköping, kl 11:00-16:00.Kvinno- och tjejjouren Jönköping finns på plats med information om vad Tjejjouren är för något samt håller i en skapande aktivitet.

Söndagen den 8/3

  • Evenemangsnamn: Fem fair. Var: Kvarteret Ödlan, kl 14:00-20:00. Vi som anordnar är privatpersoner och tanken är att ge kvinnor, ickebinära och andra ickemän möjlighet att få ta plats och sälja och visa upp sina konstverk och hantverk. Vi kommer också ha en scen med lite olika uppträdanden. Intäkter går till Kvinno- och Tjejjourens verksamhet. Kvinno- och tjejjouren Jönköping finns på plats med ett bord med information och broschyrer. Facebookevent finns här.
  •  
  • Evenemangsnamn: Fira Internationella kvinnodagen. Var: Dospace Coworking (bredvid HM), kl 10.30-13.00.Ett event för att fira, hjälpa och lyfta kvinnor. Syftet är att boosta och inspirera kvinnor på olika plan såsom, ekonomi, hälsa, karriär med mera. Övriga aktörer som kommer vara med är: Nordea (framtidssparande), Reeboot Check (Yoga), Handelskammaren (Årets unga ledande kvinna), Jane Jönköping (kvinnligt nätverkande), Dutid (stresshantering), Jurediq (juridisk rådgivning). Fler tillkommer. Kvinno- och tjejjouren Jönköping finns på plats med information samt håller i en skapande aktivitet. Facebookevent finns här.
  •  
  • Evenemangsnamn: Internationella kvinnodagen på Råslätt. Var: Råslätt, Stadsgården, kl. 15.00-18.00. Det har i flera år varit ett välbesökt och uppskattat arrangemang bland kvinnor på området samt från andra stadsdelar. Självfallet vill Kultur och fritidsförvaltningen uppmärksamma denna dag i år med och hylla alla kvinnor tillsammans med er. Kvinno- och tjejjouren Jönköping finns på med information samt håller i en skapande aktivitet.

 

KALMAR LÄN

Kvinnojouren Kalmar

Vi i Kvinnojouren Kalmar uppmärksammar traditionsenligt Internationella Kvinnodagen 2020, på Glasannexet på Kalmarsalen söndagen den 8 mars 2020 kl 15-17. Årets tema är ”Våldet är inte bara fysiskt”

Anneli Pandora Magnusson talar om sin tid i karriären som våldsutsatt i ”Trust me – men vem kan man lita på”. Omvärldsanalys från Kvinnojouren Kalmar med vänner. Josipa talar om ”Unga kvinnors rätt i sociala medier”. Songlines och Kvinnokampskören underhåller oss med sång och musik. Fri entré! Mingel och tilltugg efter programmet.

 

KRONOBERGS LÄN

Kvinnojouren Blenda

Onsdagen den 4/3
Kvinnojouren Blenda finns på plats på tjejkväll på köpcentret Grand Samarkand..

Lördagen den 7/3
Kvinnofrukost ”Go morron gör om mej”. Kvinnojouren Blenda finns på plats.

Söndagen den  8/3 
Basketmatch! Kan ni tänka er ett bättre sätt att fira internationella kvinnodagen den 8/3 än med en basketmatch i damligan Div 2, mellan Ravens/Kalmar och Wetterbygden hemma i Teleborgshallen? Tillsammans kan vi skapa en riktigt bra stämning i Teleborgshallen om alla hjälps åt att stötta vårt damlag. Dagen till ära stödjer vi Kvinnojouren Blenda som kommer att vara på plats och dela med sig av sin viktiga verksamhet.

Vi kommer att ha tävlingar den dagen för de som vill testa sina skills! Newbody har lämnar till några produkter som de gärna vill att vinnarna ska ta med sig!

Vill du vara med och stödja kvinnojourens arbete kan du göra det via insamlingen  på Facebook!

Biovisning "No more fucks to give"
Mingel med Kvinnojouren Blenda i samband med filmvisning av No more fucks to give på Folkbiografen Hovmantorp.

 

NORRBOTTENS LÄN


Kvinnojouren i Boden

Kvinnojouren i Boden kommer bjuda på föreläsningen ”Konst, kropp och motstånd” med Stina Wollter den 8/3 kl 14.00-16.30 på Sagabiografen  Boden. 

Tjejjouren Luleå

  • Välkommen på föreläsning innan Luleå Baskets match mot Wetterbygden den 8 mars! Azuka Nnamaka! Azuka är SBBF-ledamot, jämställdhetsföreläsare och nätaktivist. Hon var dessutom med och startade #utfoulad, basketens version av #metoo, tillsammans med Kadidja Andersson och Ebba Requin. Ta chansen att lyssna på hennes grymma föreläsning när hon kommer till Luleå 8 mars. Föreläsningen är gratis och håller till i Stora konferensen i Luleå Energi Arena. 13.30 till ca 14.45. Vill du komma på Azukas föreläsning? OSA till evenemanget här på Facebook. I halvlek kommer Tjejjouren Luleås ordförande att hålla ett samtal med Azuka Nnamaka, ledamot på Svenska Basketförbundet. Tid och plats: Kl13.30-14.45, Stora konferensen, Luleå Energi Arena.
  •  
  • Heldagsprogram med film och samtal på Folkets bio Luleå – länk här. Efter filmen Woman kommer Tjejjouren Luleå att hålla ett panelsamtal.


Kvinno- och tjejjouren Pärlan Älvsbyn

Vi träffas kl. 15.00 för att tillsammans dekorera och göra allt klart. Kl. 16.00 berättar kvinnojouren hur man arbetar tillsammans med polisen och socialtjänsten när det gäller våld mot kvinnor och barn. Älvsby folkhögskola berättar om varför vi firar den Internationella kvinnodagen. Informationen kommer att översättas till persiska och eventuellt arabiska. Efter informationen är det mat, fika och musik! Inga barn. Plats: Johannesgården, Tingshusgatan.

 

SKÅNE

Freezonen

6/3 Freezonen deltar på Länsstyrelsen Skånes konferens Skarpt Läge, kl 09-15. Temat är jämställdhet med fokus på mäns våld mot kvinnor. Freezonens verksamhetchef Susanna Udvardi föreläser om Hemmet och våldets konsekvenser. Mer info här.

7/3 Vi arrangerar Internationella Kvinnodagen som huvudarrangör  för 7:e året i rad. Dagen inleds med sång av Frida Green, som följs av en tillbakablick av Susanna Udvardi från Freezonen och föreläsning med Sven Engström och Skånes Starka kvinnor, sedan fika filmvisning av Oscarsnominerade dokumentären om den legendariska amerikanska juristen Ruth Bader Ginsburg. Gratis entré, begränsat antal platser. Fikaförsäljning med kaffe och bullar från Olof Viktors.

Var: Biografteatern Scala i Ystad. När: 7 mars kl 12- 16. Mer info här.


Helsingborgs kvinnojour

Helsingborgs kvinnojor har för fjärde året i rad ett stort arrangemang tillsammans med andra lokala aktörer i Helsingborg. Det blir scenframträdande, feministisk marknad och annat kul. Facebooklänk här.


Malmö kvinnojour

Malmö kvinnojour kommer som vanligt dela ut rosor på Gustav Adolfs torg i Malmö, från kl. 13. I år kommer även en dansföreställning äga rum i samband med eventet för att ytterligare uppmärksamma dagen. Länk till Facebookevent här.


STOCKHOLMS LÄN

Kvinnojouren Anna, Upplands-Bro

Välkommen att uppmärksamma Internationella kvinnodagen tillsammans med Kvinnojouren Anna, klockan 14 i Samlingssalen, Torget 4 Kungsängen. Vi bjuder på Afternoon-Tea och berättar om kvinnojourens verksamhet. Medverkar gör Lena Bivner författare till boken Helvetet jag kallade kärlek!
 

Kvinnojouren Pax, Nynäshamn

Kvinnojouren Pax kommer uppmärksamma den 8 mars genom en föreläsning om våld i ungas relationer den 17 mars, som riktar sig till yrkesverksamma, Pax volontärer och allmänheten! Inbjudan kommer via Pax sociala medier - håll utkik!

Kvinnocenter Tensta-Hjulsta

Vi firar redan den 7 mars mellan 16 och 21. Kl 16 är det rosutdelning i Rinkeby centrum och Tensta centrum. Firandet fortsätter sedan i Blå Huset i Tensta.


Juventas ungdomsjour/Kvinnojouren AnnFrid

Vi arrangerar följande aktiviteter: 

4/3 Genusarbete med personalen på Wasaskolan 

5/3 Kvinnofest på Scandic med föreläsningar, workshops, panelsamtal och mycket mer med inspirerande kvinnor (arrangeras av Kvinnojouren AnnFrid)

5/3 Killmiddag - Mäns ansvar, killmiddag med samtal om mansnormen. Köpmangatan 3, kl 18.

6/3 Peppfesten - separatistisk fest för gäris och icke binäris med feministisk underhållning, stärkande aktiviteter, mat, dryck dans och pepp! Plats: Quality Hotel Park. Tid: 18-21.

6/3 Feministisk AW i samband med Peppfesten på Park Hotel

8/3 Gruppaktivitet för kvinnojourens gemenskapsgrupp. 

12/3 Föreläsning för sjukhuspersonal, kommunanställda och allmänheten på Södertälje sjukhus på temat heder.
 

Kraftbyrån, Huddinge

Hur blir vi jämställda på riktigt?
Föreläsning måndagen den 9 mars, klockan 08.30-12.00,Sessionssalen, Huddinge kommunhus.

Välkommen till en förmiddag om jämställdhet med Sandra Dahlén, utbildare och föreläsare inom området jämställdhet, jämlikhet och sexualitet, och Kraftbyrån, vår ungdomsjour i Huddinge. Sandra Dahlén talar om de normer, strukturer och föreställningar vi har som gör oss ojämställda och
vilka steg vi kan ta för att gå mot rätt håll.

Kraftbyråns föreläsning handlar om pornografins skadeverkningar och våld i ungas nära relationer. Båda föreläsningarna ger oss konkreta verktyg för arbetet med dessa frågor i vardagen.

Kvinnojouren Annfrid, Södertälje

Vi på kvinnojouren Annfrid i Södertälje anordnar ett event för kvinnor den 5/3. För tredje året i rad arrangerar kvinnonätverket Together en spännande och viktig kväll för att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Varmt välkommen på föreläsningar, panelsamtal med inspirerande kvinnor från Södertälje, workshops, dans, mat och livemusik med bandet Le trio Baghdad.

Tid: 17:30 – 21:00. Plats: HOTEL SCANDIC SKOGSHÖJD

Den 12/3 kl 14-16.30 kommer personal från kvinnojouren Annfrid och Juventas ungdomsjour prata om hedersrelaterat våld och förtryck på Södertälje sjukhus. Det är i första hand för anställda på sjukhuset och i kommunen.


Kvinnojouren Huddinge

Kvinnojouren Huddinge deltar som utställare och kommer att berätta om sin verksamhet och informationskampanj som också den startar den 8 mars.

Tid: 13.00-15.00. Plats: Kungens kurva Shoppingcenter – mittemot IKEA.

Kvinnojouren Kerstin, Lidingö

Vi på Kvinnojouren Kerstin Lidingö kommer att hålla en rosceremoni på torget i Lidingö Centrum kl 13.00-15.00, där vi bjuder in allmänheten till att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen för ett jämställt samhälle fritt från våld med oss.

Kvinnojouren Sigtuna, Märsta

Vi kommer att hålla en öppen föreläsning på Märsta bibliotek den 6/3 kl 12-13 om våld i nära relation. Den 8 mars kommer vi att dela ut rosor i Märsta centrum kl 14-16 med information om oss.

Sollentuna kvinnojour

Den 8 mars kommer Sollentuna kvinnojour med ett antal andra föreningar ha en föreläsningsserie om hedersrelaterat våld. Plats: Arena Satelliten, Allfarvägen 4, Sollentuna.


Väsby tjejjour

Väsby Tjejjour kommer att stå i Väsby centrum och dela ut material samt hålla i ett quiz.

 

SÖDERMANLANDS LÄN

Kvinnojouren Moa

Internationella kvinnodagen har inte bytt datum, men i led med att den i år infaller på en söndag har vi i år valt att uppmärksamma den på fredagen den 6 mars med en filmvisning:
Kvinnors röst – Ingen kommer märka om jag dör, Linn Moser Hällens film om hur det kan se ut när kvinnor utsätts för våld i nära relation. Tid finns för gemensam diskussion och frågor. Information om Kvinnojouren MOA och stödet kvinnorna får.

Tid: 13:00 - 14:30. Mer info här.

Restaurang Västra Porten i Eskilstuna arrangerar tillsammans med Folkuniversitetet och arrangör Andreas Ljungman, så blir det även i år en kväll med bra musik av kvinnliga artister från Eskilstuna. De som är spikade för tillfället är: Paper Jam, Emma Löf och Luna Joyce. Entre: 100kr som går oavkortat till MOA. Swisha till 073-646 46 06. Vi startar kl 20. Facebookevent här.

ABF i Eskilstuna ordnar heldagsprogram, länk här.


UPPSALA LÄN

Kvinnojouren Liljan, Tierp

Kvinnojouren Liljan står på Gymnasiet i Tierp den 6 mars kl. 10.30 -12.30 med vår utställningsskärm med myter om våldet. 

Kvinnojouren Olivia

Kvinnojouren Olivia visar fotoutställningen "Cause of Death Women" i samarbete med Håbo kommun, på Håbo Bibliotek den 7-21 mars. Invigning sker den 7 mars mellan 10.00-15.00.

Uppsala tjej- och transjour

Välkommen att gå i Uppsala tjej- och transjours årliga fackeltåg på internationella kvinnodagen – 8 mars. Vi brinner för våra rättigheter – gör det du med!
Tema ★ DET ÄR 2020 OCH TJEJER MÅR FORTFARANDE PISS ★

★ 17.30: Samling på Stora Torget
★ 18.00: Fackeltåget går genom centrala Uppsala för att avsluta vid på stora torget igen
★ Fackeltåget avslutas med sång av Uppsala feministkör, tal av Uppsala tjej- och transjour, spoken word av Johanna McCormick samt eldshow av Aurora (tidigare Illumina)

Facklor säljs på plats: 20 kr eller valfritt belopp över (kontant betalning eller swish). All info finns i detta Facebookevent. 

 

VÄRMLANDS LÄN

Kvinnojouren Eva Arvika-Eda

Kvinnojouren Eva Arvika-Eda kommer att vara med lokalt i Arvika på Ritz med information om jourens verksamhet, kl 10-18.

Kvinnojouren i Filipstad och Storfors

Vi har vår årliga ljuständning på Monitorholmen i Filipstad med sång och tal, 8/3, kl. 18.00.

 

VÄSTERNORRLANDS LÄN

Kvinnojouren Örnskökdsvik

Program mellan 12.30 och 18.30 på Sliperiet. Gratis inträde.

12.30-13.15 Kvinnojouren föreläser om mäns våld mot kvinnor.

13.30-15.15, Eva Norlin om prostitution, sugardejting och människohandel.

15.30-16.30 Camilla Skyttman från Unizons styrelse om våldsprevention och pornografi

16.30 Musik Kulturskolan

 

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

Kvinnojouren Linnéan

Kvinnojouren Linnéan finns på plats på Västergötlands museum 11-16  och Vänermuseet 11-16 för att informera om sitt arbete och mäns våld mot kvinnor.

Tjejjouren Magnolia, Borås

8 mars kommer vi ha ett event på Hemgården tillsammans med Borås Feministiska Förening. Från klockan 12.00.

Kvinnohuset Tranan

Vi kommer att vara med och arrangera en manifestation tillsammans med ett flertal andra organisationer. 14.00 startar vi på Kulturhustorget. Gemensamt tar vi sedan plats i det offentliga rummet under vår väg till Eric Ugglas plats. Där avslutas manifestationen med tal av Marianne Skardéus, gemensamt manifest, fika med mera.

Arrangörer: jämställda.nu, Bosnien och Hercegovinas Distrikt Skaraborg, "Behar", Centerkvinnor, Delta Kappa Gamma, EDCS, Edhem, Falköping-Skövde Zontaklubb, F! Skövde, Kommunal sektion Skövde, Kvinnocenter " LJUSET", Kvinnohuset Tranan, Liberala kvinnor i Skaraborg, Liberalerna, LO-facken i Skövde, Miljöpartiet Hjo, Miljöpartiet Skövde, S-kvinnor, Socialdemokraterna Skövde, UN Women Skaraborg, Vänsterpartiet i Skövde och Västra Skaraborgs Zontaklubb.

Facebookevent här.

 

ÖREBRO LÄN

Kvinnohuset Örebro

Kvinnohuset Örebro kommer att delta i Systerskapsveckan som anordnas av Systerskap Örebro, ABF Örebro Län och NBV Mitt. Facebookevenemang här.

Vi kommer ha representanter från vår Äldregrupp på plats på ABF under dagen den 8 mars med info-/bokbord och visning av ”Våldet går inte i pension”. Vi kommer också att delta i demonstrationen som hålls under samma arrangemang. Facebookevent här.