Tess Malmberg, Marcus Svensson, Veronica Palm och Olga Svensson
Tess Malmberg, Marcus Svensson, Veronica Palm i panel, ledd av Unizons generalsekreterare Olga Persson.

Så motverkar vi porrens skadeverkningar - Unizon på Forum Jämställdhet

|
Nyheter
Våga diskutera porren och porrindustrin som det samhällsproblem den är. Ta samtalen i skolan om porren och koppla till skolans styrdokument, det är möjligt att ha porrfria skolmiljöer. Våga vara den som tar fajten och använd forskningen som stöd, den visar entydigt på kopplingen mellan mäns våld och porr – det var slutsatserna när Unizon höll seminariet ”Porren – elefanten i rummet i våldtäktsdebatten” på Forum Jämställdhet, Sveriges största nationella konferens om jämställdhet.

- Varje gång jag lyfter porren brukar folk fnissa och referera till porr de såg för 20 år sedan men så ser porren inte ut idag. Fler behöver förstå hur grov porren är idag, hur den avhumaniserar kvinnor och bygger på ett starkt kvinnohat, sade Marcus Svensson, jämställdhetsstrateg i Trollhättan.

Seminariet hölls av Unizon tillsammans med Sveriges Kvinnolobby och Roks och började med visning av filmen ”Pornland – hur porrindustrin har kapat vår sexualitet”. Filmen efterföljdes av panelsamtal med Tess Malmberg, Veronica Palm och Marcus Svensson, lett av Unizons generalsekreterare Olga Persson. Tess Malmberg arbetar som lärare.

- Vi lärare måste ta den här diskussionen, barnen har redan sett 500 porrfilmer innan vi ens börjar prata och vi måste hjälpa de på traven att hantera intrycken. Jag pratar om porr med mina elever och tydliggör skillnaden mellan sex och porr. Vi pratar också mycket om kommunikation och hur man är säker på att någon vill ha sex, för i porr finns inte nej, sade Tess Mellberg.

Tess Mellberg lyfte vikten av att poängtera för elever att porren är en industri.

- Porren är en gigantisk industri och det är viktigt att prata om det med barnen, att det finns människor som tjänar oerhörda summor på det här, och att de som tjänar pengarna inte är kvinnorna i filmerna. En kille frågade mig varför tjejer stönar och jag svarade att i verkligheten stönar hon förhoppningsvis för att hon njuter men i porren stönar hon för att hon får betalt för att göra det, sade Tess Mellberg.

Inför porrfria skolmiljöer
 

- Styrdokument för skolan säger att alla arenor där barn vistas ska vara fria från våld, då fungerar det inte att ha mobiler med porr tillgänglig 2 klick bort, sade Marcus Svensson, som tidigare arbetat som lärare.

Filmen Pornland diskuterar mäns våld, avhumaniserandet av kvinnor och rasismen i porren.

- En av de vanligaste hatkommentarerna jag får är att jag ska ”straffknullas av en stor svart kuk”. Det är ett sätt att kränka mig sexuellt och grundar sig både i kvinnohat och rasism. När jag nu såg filmen visa kopplingen porr och rasism blev det så tydligt, sade Veronica Palm, tidigare riksdagsledamot (S). 

Porren avhumaniserar kvinnor till kroppar, och män till känslolösa bärare av styva kukar. Bärare som slår, förnedrar och utsätter kvinnor för sexuella övergrepp och grovt våld.

- Det borde finnas ett egenintresse hos män att engagera sig för att motverka porrens spridning, för jag tror inte att de flesta män identifierar sig med bilden av mannen som porren ger, sade Veronica Palm.

Marcus Svensson uppmanar fler män att engagera sig.

- Mäns våld mot kvinnor är ingen kvinnofråga utan i allra högsta grad en fråga för män, som står för majoriteten av allt våld, att engagera sig i. Det gäller självklart även porren, sade han. 

Unizons Olga Persson summerade samtalet. Våga diskutera porren och porrindustrin som det samhällsproblem det är. Ta samtalen i skolan om porren och koppla till skolans styrdokument, det är möjligt att ha porrfria skolmiljöer.  Våga vara den som diskuterar porren och använd forskningen som stöd, den visar entydigt på kopplingen mellan mäns våld och porr. 

Här kan du köpa filmen Pornland: http://www.kunskapsmedia.se/pornland.html

Är du lärare kan du se och visa filmen via Filmoteket, där finns också en lärarhandledning till filmen: http://www.filmoteket.se/index.php/pornland-hur-porrindustrin-kapar-var-...