Tro henne, stärk henne, förmedla säkerhet, trygghet och stabilitet och utgå inte från att du vet saker om henne som hon inte själv berättat = några ord som Unizons jourer använder för att beskriva kärnan i bemötande av stödsökande.

Unizons kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer växer – 7 av 10 välkomnar nu fler ideellt engagerade

|
Pressmeddelanden
   

7 av 10 Unizonjourer välkomnar nya ideellt engagerade till våren, som tillsammans med anställda på jourerna stöttar, skyddar, förebygger och påverkar för ett jämställt samhälle fritt från våld. 

6 av 10 jourer uppger att de har större behov av ideellt engagerade i år än tidigare år, flera jourer växer och utökar.

– I en jour påverkar du samhället och gör skillnad i enskilda människors liv. Mäns våld mot kvinnor är ett av våra mest akuta samhällsproblem och kräver engagemang på alla nivåer, på vår fritid som medmänniskor och genom att driva politik och berätta om kvinnors och barns erfarenheter av mäns våld i påverkansarbete, säger Olga Persson, generalsekreterare, Unizon.

Jourernas unika kompetens om mäns och killars våld efterfrågas
6 av 10 jourer har ett större behov av ideellt engagerade i år än tidigare år, visar ny enkät bland Unizons jourer. Några jourer är nystartade, andra växer och utökar verksamheten med fler stödgrupper eller chatt fler dagar i veckan. 

– Under förra året flyttade vi till ett större hus och därmed blev verksamheten större. Volontärerna är otroligt uppskattade, av både personal och kvinnor, och vi har alltid behov av drivna och engagerade krafter, skriver Kvinnohuset Örebro.

Även Kvinnojouren Moa i Eskilstuna har flyttat, och fördubblat sin verksamhet. Flera jourer får fler förfrågningar från skolor som efterfrågar jourernas unika kompetens om stöd och våld, genus och makt, och anlitar jourerna att hålla workshops och föreläsningar, bland annat om sexuellt våld, samtycke och porr. 

– Vi får fler stödsökande och fler bokningar i skolor, skriver Novahuset i Linköping. 

Ungdomsjouren Schysst i Sigtuna och Kraftbyrån i Huddinge är nystartade jourer, Kvinnojouren Viljan i Ljusdal planerar att öppna en ungdomsjour och Tjejjouren Meja i Eskilstuna söker killar och män som volontärer eftersom jouren ska utvecklas till en ungdomsjour.

Många olika uppgifter 
Det finns en mängd uppgifter på en jour, det handlar om allt från att stötta kvinnor, laga mat tillsammans, hjälpa barn med läxläsning och följa med till rättegångar till att arbeta med påverkansarbete, stötta via chatt, föreläsa på skolor och skriva debattartiklar. Arbetet görs av anställda tillsammans med ideellt engagerade.

Idag är cirka 7000 personer, främst kvinnor och tjejer, engagerade på Unizons medlemsjourer, jourrörelsen är Sveriges största folkrörelse för ett jämställt samhälle fritt från våld och för kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Rörelsen startade med att kvinnor gick samman och berättade om sina erfarenheter av mäns våld, ordnade skyddade boenden och omvandlade kollektiva erfarenheter till politiska förslag. Under 40 år har jourerna drivit arbetet mot mäns våld mot kvinnor framåt.  

– Det är väldigt peppigt och inspirerande att vara del av och ta del av kunskapen och engagemanget som kvinnorörelsen har och haft, hur vi drivit frågor framåt som bättre lagar och bättre livsvillkor som lett till ett bättre samhälle för oss alla, skriver Kvinnojouren Karlskrona.

– Känslan att hjälpa andra och bidra med något som är meningsfullt tillsammans med andra ger så mycket, skriver Kvinnojouren Agera, Solna. 

– Att få äran att vara ett stöd till unga personer är självklart något som är fantastiskt med att engagera sig i jourrörelsen. Det är en fantastisk gemenskap, skriver Tjejjouren Pax, Nynäshamn.

Jourer som söker nya ideellt engagerade listas härhttp://unizon.se/aktuellt/engagera-dig-pa-en-jour-i-var

Lokala presskontakter nedan!


För intervjuer och kommentarer kontakta:

Förbundsordförande Zandra Kanakaris
zandra.kanakaris@unizon.se
070 143 42 47

Generalsekreterare Olga Persson
olga.persson@unizon.se
08 642 64 01, 070 461 18 88

För frågor, research och lokala presskontakter:

Pressekreterare Nina Ljungberg
nina.ljungberg@unizon.se
073 924 34 92

Om Unizon
Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer och jourer mot sexuella övergrepp. Den gemensamma visionen är ett jämställt samhälle fritt från våld. Jourerna stöttar, skyddar, förebygger och påverkar, utifrån en kunskap om våld, genus och makt. Besök oss på www.unizon.se

Lokala presskontakter:

Blekinge län
Tjejjouren Rut, Ronneby: Johanna Mathisson, ordförande, tjejjourenrut@gmail.com
Kvinnojouren Embla, Sölvesborg: Elisabeth Åström, 0456-131 00, info@kvinnojourenembla.se

Gävleborgs län
Kvinnojouren Viljan, Ljusdal: Lotta Fält, verksamhetsledare info@kvinnojourenviljan.org

Jönköpings län
Ungdomsjouren Animo, Växjö: Emmy Granbom, ordförande, emmy.granbom@outlook.com, 0703001369

Stockholms län
Agera kvinnojour, Solna: Bridgett Stehag, verksamhetschef Agera kvinnojour, info@agerakvinnojour.se, 08-279080
Indra queer-, trans- och tjejjour: Tamara Mivelli, Stödsamordnare, tamara@indrajour.se, 0733-408418
Tensta kvinno- och tjejjour: Sonja Gardefjord, ordförande i jouren, tenstakvinnojour@gmail.com

Södermanlands län
Tjejjouren Meja, Eskilstuna: Sofia Liedberg, projektledare, sofia@tjejjourenmeja.se, 0762872077
Kvinno- och tjejjouren Miranda, Katrineholm: Emelie Trolin, verksamhetsansvarig, kvinna@jourmiranda.se, 0150-780 44
Kvinnojouren Moa, Eskilstuna: Gunilla Lange, ordförande, gunilla.lange@egalia.com

Uppsala län
Uppsala tjej- och transjour: Chris-Emelie Denstedt, samordnare, info@uppsalattj.se, 0760529930  

Värmlands län
Tjej- & Kvinnojouren Nordvärmland: Kristin Bergkvist, samordnare Tjejjouren Torsby, tjejjourentorsby@hotmail.com, 070-3400651

Örebro län
Kvinnohuset Örebro: Elin Andersson, vik. kurator och volontärsamordnare, volontar@kvinnohusetorebro.se

Östergötlands län
Novahuset, Linköping: Paulina Bengtsson verksamhetschef, 0731457642