Hej Kvinnojouren

Fråga från: Erik
,
25

Frågan ställdes: 2009-02-10
Hej, Jag har en tjej som jag anställt via ett instegsjobb. Hon kommer från ett annat land. Hon blir misshandlad av sin pojkvän. Hon känner sig hotad av honom. Men inte tillräckligt för att gå till polisen. Första gången var det bara en handflata och denna gång en knytnäve. Så trenden är ganska oroväckande. Jag vet inte riktigt hur jag kan/ska hjälpa henne och skulle vara tacksam för tips och dylikt om vad jag kan göra åt henne och vad hon bör göra åt sig själv.

Svar

Hej! Tack för ditt brev. Du skriver till oss för att du är orolig för en av dina anställda som blir misshandlad av sin pojkvän. Pojkvännen har slagit henne och hon känner sig hotad. Du undrar hur du ska kunna hjälpa henne och vad hon kan göra själv. Det är fint att du bryr dig om din anställda och vill göra något för att hjälpa henne. Att du lyssnar på henne är ett av de bästa sätten du kan hjälpa henne på. Jag ska försöka ge dig några råd.

Att vara redo att lämna ett förhållande är en process som kan ta lite tid, något som man som vän eller anhörig måste ha tålamod med och förståelse för. Som med alla sorters förhållanden är det ju inte så lätt att bara gå. Ibland kan det vara svårt att förstå varför en tjej inte lämnar en våldsam kille, trots att hon blir illa behandlad. Men det är vanligt att killen ber om förlåtelse och förklarar henne sin stora kärlek. När det sedan uppstår våldshändelser igen, tar många kvinnor på sig skulden. Ibland kan det finnas djupa känslor som binder tjejen till killen. Som utomstående kan vi inte veta allt. Därför är det viktigt att respektera hennes åsikter och val, medan man samtidigt finns där som vän och stödjer henne när hon behöver det.

Som du själv skriver så verkar "trenden" ganska oroväckande och det är viktigt att få ett slut på våldet så snart som möjligt. Kvinnojourernas erfarenhet är tyvärr att det ofta blir värre om mannen en gång har slagit kvinnan. Det kan vara bra att låta henne veta att hon inte ska behöva ha det som hon har det. Skulden och ansvaret för killens aggressiva beteende vilar helt på honom. Hennes situation kan vara än mer utsatt då hon kanske inte har ett naturligt nätverk här och inte heller vet vilken hjälp det finns att få. Hennes situation kan också vara lite osäker beroende på villkoren i hennes uppehållstillstånd. Det är säkert värdefullt för henne att du finns i bakgrunden och stöttar. Hon behöver troligen ett mycket kraftfullt stöd för att våga säga ifrån till pojkvännen eller för att genomföra en separation. Hon kan behöva ett nät av personer i sin närhet, för att bli starkare. Det är positivt om du kan förmedla lite information och samtalskontakter till henne.

Fundera på om det på arbetsplatsen kan finnas fler personer som kan vara ett stöd för henne, tala gärna med henne om det. Om paret bor tillsammans kan hon eventuellt behöva hjälp med ett nytt boende. Dygnet runt kan hon eller du ringa till Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50. Erfarna kuratorer och sjuksköterskor lyssnar och ger professionellt stöd. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Man kan vara anonym om man vill. Information finns på hemsidan www.kvinnofridslinjen.se.

Socialförvaltningen har skyldighet att hjälpa våldsutsatta kvinnor att förändra sin livssituation. De kan hjälpa henne med stödsamtal, skyddat boende och eventuellt ekonomisk hjälp om behov finns. I kommunen kan finnas en kvinnofridssekreterare att prata med. Ibland kan tolkhjälp behövas. Kommunen brukar ordna sådan, om man säger till. I många kommuner finns en kvinnojour dit man kan vända sig för stöd och skyddat boende, om mannen blir hotfull. Du hittar telefonnummer till närmaste kvinnojour under ”Hjälp finns nära dig” på vår hemsida www.kvinnojour.com. Jourkvinnorna är mycket vana vid sådana här situationer och kan ge råd och stöttning.

Även om hon inte känner sig hotad nu kan det bli aktuellt att göra en polisanmälan senare. Om pojkvännen blir hotfull eller våldsam igen, kan hon ringa 112 till polisen och göra en omedelbar polisanmälan. Om det blir så, kan det kännas stärkande att ha en vän eller jourkvinna med sig under förhör m m. Då ska hon berätta om tidigare våldshändelser och ansöka om besöksförbud. Om det blir beviljat får pojkvännen inte kontakta henne på något sätt.

Hoppas att du kan hjälpa henne med kontakterna. Om det är något du undrar kan du gärna höra av dig till oss igen.

Vänliga hälsningar Elin