Hej Kvinnojouren

Fråga från: Maria
,
19

Frågan ställdes: 2009-02-13
Jag har varit tillsammans med en 13 år äldre man nu snart ett år och jag vill verkligen inte vara det längre men jag vågar inte lämna honom. Jag älskar inte honom längre och den enda anledningen till att jag fortfarande är med honom är för att jag är rädd för vad som ska hända om jag lämnar honom. Han har slår mig, binder fast mig, spottar på mig och förklarar hela tiden hur värdelös jag är. Jag känner mig hotad av min pojkvän. Jag vill egentligen inte anmäla honom men jag vet faktiskt inte om jag klarar ut det själv. Anledningen till att jag inte vill anmäla honom är att jag inte har haft så där jättefin kontakt med polisen förr och jag känner att de inte skulle tro på mig trots att jag har kommit hem till några av mina vänner helt blåslagen. Jag vet inte vad jag ska ta mig till för jag vill inte vara med honom men jag orkar inte med en hel polisprocess om jag inte bara ska förklara vad som har hänt utan också känna att de jag pratar med ändå inte tror på vad jag säger. Jag vet ju inte om det hade blivit så men om det finns en risk är jag inte villig att ta den. Så vad finns det kvar att göra?

Svar

Hej Maria Du skriver till oss för att du undrar vad du kan göra åt din nuvarande situation. Du skriver att du har varit tillsammans med en man sedan snart ett år tillbaka som utsätter dig för det som jag tolkar som fysisk och psykisk misshandel. Du skriver att du stannar hos honom då du är rädd för vad som ska hända om du lämnar honom.

Du skriver att du egentligen inte vill anmäla honom men att du inte vet om du kan klara ut situationen på egen hand. I din fråga till oss skriver du att du tvekar att gå till polisen då du sen tidigare har dåliga erfarenheter och att du inte vill vända dig till dem om det finns en risk att du inte kommer att bli bemött på ett korrekt sätt, om jag har förstått det du skriver rätt.

Först vill jag bara säga att jag tycker att du tagit ett väldigt bra steg som skrivit hit till oss. Det han utsätter dig för är både allvarliga kränkningar och brottsliga handlingar som ingen person ska behöva utsättas för. Det är även oacceptabelt att du av rädsla för vad som kan hända ska behöva leva med en person som kränker dig på det sätt som han gör. Därför tycker jag att det är väldigt starkt och modigt av dig att du försöker förändra din situation.

Om man sen tidigare har dåliga erfarenheter av polisens bemötande kan jag förstå att man känner sig tveksam att vända sig till polisen, särskilt när det gäller något så pass allvarligt som det du utsätts för. Om man känner att man inte blir trodd kan det ju bli ytterligare en kränkning. Polisen har ju en skyldighet att lyssna på dig och att bemöta dig på ett korrekt sätt. En möjlighet för dig är att du tar med dig någon då du gör en anmälan. Antingen en bekant eller vän som du känner att du litar på, kanske en av de vänner till dig som du vänt dig till då han utsatt dig för misshandel? Du kan även vända dig till din lokala kvinnojour och be att någon därifrån följer med dig. Kontaktuppgifter kan du hitta här på vår hemsida under ”Hjälp finns nära dig”. De som jobbar på kvinnojouren har erfarenhet av liknande situationer och kan hjälpa dig om du känner dig felbehandlad eller liknande och kan vara ett bra stöd. Om situationen skulle bli så pass akut att du känner att du behöver lämna honom men att du är rädd för vad han ska göra kan kvinnojouren även erbjuda skyddat boende. Även din kommun har en skyldighet att hjälpa dig i den situation du befinner dig i. Så du har även en möjlighet att vända dig till dem för att få hjälp.

Det finns även en nationell stödtelefon för personer som utsatts för bland annat hot och våld som heter Kvinnofridslinjen. De kan nås på telefonnummer 020-50 50 50 och har öppet dygnet runt. Dit kan du ringa om du vill ha ytterligare råd eller om du har andra funderingar om vad du kan göra för att komma ur din nuvarande situation. De som svarar är antingen socionomer eller sjuksköterskor som har erfarenhet av att möta människor i svåra livssituationer. De har tystnadsplikt och du kan vara anonym i din kontakt med dem om du skulle vilja det.

Sen är det ju alltid viktigt att man har människor runt omkring sig som man kan ta stöd av när man befinner sig i en svår situation i livet. Utifrån det du skriver verkar det som att du har vänner som finns där för dig vilket jag tycker är väldigt positivt.

Jag hoppas att jag har kunnat ge dig ett par alternativ för hur du kan gå vidare för att komma ur din nuvarande situation. Jag hoppas även att du kan känna dig tillräckligt trygg för att göra en anmälan om det är det du till slut kommer fram till. Det han utsätter dig för är ju ett allvarligt brott. Skulle du ha fler frågor eller funderingar eller om du undrar något över det jag skrivit i mitt svar är du välkommen att skriva till oss igen. Du kan hänvisa till mig i din fråga om du skulle vilja det.

Vänliga hälsningar, Sara