Hej Kvinnojouren

Fråga från: kvinna
,
32

Frågan ställdes: 2009-03-07
Jag bor med min sambo och min dotter. Min sambo hotar och kränker mig ofta. Han slår mig då och då så jag får blåmärken och bulor. Jag är rädd för vad han är kapabel till. Hur ska jag komma ur denna situation? Hur ska jag göra med vår dotter? Han har aldrig varit våldsam eller hotfull mot henne. Han hotar med att jag aldrig får se henne igen om jag lämnar honom och han hotar med att skada mig och min släkt om jag lämnar honom.Vad ska jag göra?Konstigt nog har jag fortfarande känslor för honom. Jag är väl en idiot?

Svar

Hej! Så starkt av dig att ta det här initiativet att skriva till oss. Du berättar att mannen hotar, slår och kränker dig. Utifrån ditt mail kan jag ana att du kämpat och försökt att prata med honom, både om en förändring av hans uppförande och om en eventuell separation, men att han då reagerat med hot gällande både din dotter och dig själv. Jag tolkar ditt mail som så att du undersöker möjligheterna att på ett så bra och säkert sätt som möjligt separera från din sambo och ta din dotter med dig. Du undrar vad du ska göra för att komma ur denna situation.

Många tjejer och kvinnor stannar i åratal hos våldsamma män, i hopp om att deras trofasta kärlek ska förändra mannen. Relationen kan ha varit fylld av varma känslor från början, och då kan det kännas som ett misslyckande att ge upp. Det kan finnas starka band som hindrar ett uppbrott. Kvinnan kan ha svårt att lämna relationen, eftersom mannen vädjar till henne och lovar att allt ska bli bra eller också skrämmer och hotar han med allt som ska hända om hon lämnar honom. Det kan därför kännas svårt och tungt att genomföra en separation mot hans vilja. Men kvinnojourens erfarenhet är sorgligt nog att de män som börjat vara aggressiva inte brukar förändra sig. I stället blir det kvinnan som får anpassa sig till hans dåliga humör, lära sig att leva hukande och vara beredd på hans utbrott. Det kan bli så till slut att hon mister sin egen vilja och livslust.

Jag vet ju inte hur du har det, men många tjejer och kvinnor som lever i krävande relationer har mist den nära kontakten med sina anhöriga och gamla vänner, och har ingen att bolla sina tankar med. Fundera på om det i din omgivning finns någon som du har förtroende för. Våga berätta om hur du har det. Det kan kännas bra och vara stärkande. Be om stöttning. Tänk på att du inte har något att skämmas över. Skulden och ansvaret för din sambos våldsamma sätt vilar helt på hans sida.

Ring gärna och prata med Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kuratorer och sjuksköterskor lyssnar och ger råd dygnet runt. Du kan vara anonym. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Se mer information på www.kvinnofridslinjen.se.

Kommunens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att hjälpa utsatta kvinnor som behöver förändra sina liv. Du har rätt att söka all möjlig hjälp, för att förändra ditt och barnets livssituation. Eftersom din sambo är hotfull och varit våldsam mot dig, rekommenderar jag dig att kämpa för ensam vårdnad om dottern. Eftersom han kommit med hotelser angående barnet, kan du begära att en kontaktperson från socialtjänsten är med i samband med pappans umgänge med dottern. Jag tror att det är angeläget att du kontaktar socialförvaltningen snarast, fråga gärna om det finns en kvinnofridssekreterare.

Du kan även ringa till jourkvinnorna på närmaste kvinnojour. De är van att tala om sådana här relationer. De flesta kvinnojourerna brukar också kunna erbjuda akut boende för kvinnor och barn om mannen blir hotfull eller våldsam. Du finner telefonnummer under ”Hjälp finns nära dig” på vår hemsida www.kvinnojour.com. Hos kvinnojouren kan man bo en tid, söka ny bostad och planera för sin nya framtid. Hör gärna efter om någon kan finnas med vid din sida i samband med besök på socialkontoret.

Tveka inte heller att kontakta polisen om din sambo blir hotfull eller våldsam igen. Det han gjort mot dig tidigare är brottsligt och kan polisanmälas.

Tänk på att du och din dotter har rätt till ett liv i lugn och ro. Jag hoppas att du finner bra samtalskontakter. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor.

Med vänlig hälsning från Ulla