Hej Kvinnojouren

Fråga från: Orolig syster
,
34

Frågan ställdes: 2009-03-09
Hej! Min syster har nyligen blivit misshandlad av sin kille som hon polisanmälde och som sitter anhållen nu. De har haft ett dåligt förhållande länge med mycket bråk där de (mest hennes kille) vill kontrollera varandra. Han har sakta brytit ner hennes självkänsla. Min oro nu är först och främst att hon ska gå tillbaka till honom. Hur gör jag på bästa sätt för att påverka henne till att inte göra det? Hon har en liten kille tillsammans med denna kille som är 7 mån och en kille på 13 år från ett tidigare förhållande. Jag anser att det skulle vara direkt farligt för dem om de skulle återförenas. Den stora killen vet inget ännu och jag funderar på att hota min syster med att berätta, om inte hon gör det. Är det fel? Jag mår inte heller bra av hela händelsen, då jag bor granne med henne och blir ständigt påmind om händelsen. Hur ska jag göra? Hon visar väldigt lite känslor och vill inte prata om det, tycker jag, men hon har iaf tagit kontakt med liknande denna rörelse och hon har hela familjens stöd. Jag känner mig till viss del hotad av hennes kille. Hur ska jag hjälpa henne på bästa sätt? Hur kommer det gå för barnen, är de i fara? Är det vanligt att misshandlaren söker upp sin partner el. nära släkting när denne kommer ut? Ska jag hota med att berätta historien för hennes 13-årige son, om hon vägrar? Tacksam för svar. 

Svar

Hej! Ursäkta att du fått vänta på svar. Många skriver till oss nu.

Fint att du vill hjälpa din syster på bästa sätt. Du berättar att hon polisanmälde sin kille, eftersom han hade misshandlat henne. Han har också brutit ned hennes självkänsla. Du är orolig för att hon ska gå tillbaka till honom. Du mår inte bra av situationen och känner dig också orolig för barnen. Det är starkt av din syster att hon gjort en polisanmälan och det är mycket bra att hon har stöd av sin familj. Din syster verkar ha tagit viktiga steg, som att kontakta en organisation och genomföra en polisanmälan. Du undrar hur du kan påverka henne så att hon inte går tillbaka till killen.

Kvinnojourens erfarenhet är att tjejer och kvinnor som gör polisanmälan även framöver kan behöva ett mycket kraftfullt stöd av både anhöriga och myndigheter för att orka genomföra en reell separation från killen. Hon kan behöva ett personligt nätverk av människor i sin närhet, för att bli starkare. Det är mycket värdefullt för en kvinna att hon har familjens stöd.  Livet brukar kännas tungt i den här situationen. Vi brukar rekommendera familjen och vännerna att försöka umgås så mycket som möjligt med den utsatta kvinnan och hennes barn, för att stärka henne och finnas vid hennes sida. Ge inte upp. Det kan ta lite tid innan livet kommer på rätt köl.

Du undrar också om misshandlare söker upp sin partner när denne kommit ut. Ja, det händer ofta att våldsamma killar gör allt för att försöka få tillbaka sin partner. De kanske lovar en ljus framtid, och övertalar tjejen att ge honom en chans till. Många tjejer skäms och tar på sig skulden när partnern är våldsam. De tror ofta att det är deras fel, eftersom han ofta påstår det. Skulden och ansvaret för killens våldsamma beteende vilar dock helt på honom. Misshandlaren kan också söka upp sin partner och dem som hjälpt henne och hota med allt möjligt. Om killen kommer och hotar, tycker jag att du eller hon ska ringa 112 och göra en omedelbar polisanmälan och begära att få besöksförbud.

Försök att vara ett vänskapligt stöd för din syster. Prata gärna med henne om att hennes son på 13 år kan behöva samtalsstöd i den här svåra situationen. Hon kan till exempel ta kontakt med skolkuratorn eller skolsköterskan och be att de pratar med honom. Kvinnojourens erfarenhet är att barnen vet vad som händer i familjen, men kan ha svårt att förstå. Vad den lille killen uppfattat av oron kan vi inte veta, men självklart behöver barnen lugn och ro.  

Om du eller din syster vill prata med en utomstående, rekommenderar vi Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Det är en nationell stödtelefon. Samtalen är kostnadsfria. Erfarna kuratorer och sjuksköterskor lyssnar och ger råd, dygnet runt. Du finner information på www.kvinnofridslinjen.se.

Din syster bör ta kontakt med kommunens socialtjänst, så snart som möjligt, om hon inte har gjort det. En del kommuner har en kvinnofridssekreterare, med speciell uppgift att vara ett stöd för en misshandlad kvinna. Kommunens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att hjälpa kvinnor som är utsatta för våldsamt beteende av sin partner och vill förändra sin livssituation. När det finns barn i i samband med en misshandelsanmälan, rapporterar polisen till socialtjänsten, som därefter kontaktar mamman.

Om du tror att din syster behöver samtalskontakter kan du ge henne telefonnumret till närmaste kvinnojour, om hon inte redan har det. Kontaktuppgifter finns under under ”Hjälp finns nära dig!” på vår hemsida www.kvinnojour.com. Jourkvinnorna är vana vid att prata om relationer och kan vara ett gott stöd. De flesta kvinnojourer kan också erbjuda kvinnor och barn akut boende om mannen blir hotfull.

Ta gärna fram lite information. Det finns ett innehållsrikt litet häfte som beskriver förhållanden som bygger på makt och kontroll och ger råd om hur man kan komma ur dem. Det heter Sista slaget och kostar 65 kr plus porto. Du kan beställa det från Profuturo Utbildning, Landsvägen 72, 274 50 Skivarp, 0411-304 50, m.moroney@tele2.se. Kanske kan du lämna häftet till henne vid lämpligt tillfälle. 

Det är säkert värdefullt för din syster att du och övriga i familjen finns i bakgrunden och stöttar. Återkom gärna om du har fler frågor.

Med vänliga hälsningar från Ulla