Hej Kvinnojouren

Fråga från: stina jansson
,
20

Frågan ställdes: 2009-04-02
Jag undrar hur jag ska gå till väga när jag nu fått veta att min vän har börjat sälja sin kropp för pengar. Jag har sagt åt henne att hon måste söka psykiatrisk hjälp och det har hon lovat att hon ska göra. Jag har pratat med henne om att hon kommer att förstöra sig själv. Hon lyssnar men förstår inte. Hon ser det inte som ett problem utan anser att det är lätta pengar. Kan jag göra något annat? Jag har svårt att ta på mig allt ansvar eftersom det får mig att må dåligt. Jag finns självklart där för henne men vill att hon ska få all hjälp hon behöver. Tack på förhand!

Svar

Hej,

Du har skrivit till oss på Kvinnojour på nätet med anledning av att din vän har börjat prostituera sig. Du skriver att du sagt åt henne att hon behöver söka hjälp men att du uppfattar det som att hon inte förstår vad hon gör med sig själv.

Vilken bra vän du är som skriver till oss för din väns räkning och som stöttar henne och råder henne att söka hjälp. Du har gjort helt rätt i att rekommendera henne att söka hjälp. Det är fullt förståeligt att du känner att detta är ett för stort ansvar för dig att ta på dig ensam, din vän behöver professionell hjälp.

 Det finns en särskild hjälpmottagning för de som befinner sig i eller har befunnit sig i prostitution som heter Prostitutions- och spiralenheten på Högbergsgatan 27 i Stockholm. Deras telefonnummer är: 08-508 25 501 eller 08-668 69 87. Jag skulle rekommendera dig att kontakta dem dels för att få råd hur du kan hjälpa din vän och dels för att din vän ska kontakta dem. Det svåraste momentet är kanske att få din vän att kontakta dem, kanske kan du erbjuda dig att sitta med henne och ringa dem eller att åka dit tillsammans med henne.

Om det visar sig vara svårt att få din vän att söka hjälp kanske du kan involvera någon annan vuxen i hennes närhet. Finns det någon förälder, moster, lärare eller kompis mamma som hon har en bra relation med så kan du tala med den personen och försöka få den att stötta henne att söka hjälp. Det kan vara så att hon blir besviken på dig för att du berättat för någon annan men om det leder till att hon får hjälp så kommer hon troligen tacka dig en dag. Dessutom slipper du vara den enda som vet och som kan stötta henne.

Du bär på ett allt för tungt ansvar just nu och du har gjort rätt i att skriva till oss. Jag hoppas du hittar en väg att få din vän att ta professionell hjälp eftersom det är det hon behöver. Om du behöver någon att prata med kan du ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50, de har öppet dygnet runt.

Med vänliga hälsningar från Anna