Hej Kvinnojouren

Fråga från: S
,
27

Frågan ställdes: 2009-04-28
Antingen kommer jag eller min sambo ta livet av oss inatt. Snälla hjälp. Han har stängt in sig på toan med rakblad.Jag känner hot om att min sambo kommer ta livet av sig.HJÄLP

Svar

Hej,

Du har skrivit till oss på Kvinnojour på nätet med en akut fråga om vad du ska göra då din sambo har stängt in sig på toaletten med rakblad.

Det du skriver låter farligt och som ett desperat rop på hjälp. Vi är tacksamma för det förtroende du ger oss genom att skriva till oss. Dessvärre har vi inte möjlighet att svara akut på frågor som kommer till Mailjouren utan det tar vanligtvis några dagar eller en vecka. Jag vet inte hur den akuta situation du beskriver löst sig men om en sådan situation uppstår igen skulle jag rekommendera dig att ringa 112. Om du bedömer att det finns en allvarlig risk att han ska skada sig så är det viktigt att tillkalla polisen genast.

Du skriver att antingen kommer du eller din sambo att ta livet av er. När du skriver så låter det dels som att han vill skada sig själv men även som att ni har en konflikt som är så djup att även du vill skada honom. I så fall tror jag det är viktigt att ni söker hjälp för det problem ni har. Om det gäller konflikter i er relation kan ni vända er till kommunens familjerådgivning, ring din kommun och fråga efter denna.

Är det så att din sambo är självmordsbenägen så behöver han professionell hjälp och det kan han få via sjukvårdens psykiatri. Om han mår akut dåligt kan ni vända er till psykiatrins akutvårdsmottagning. Ni kan få adressen och telefonnumret via sjukvårdens växel.

 

Om du vill ha råd och stöd via telefon kan du ringa Kvinnofridslinjen som har öppet dygnet runt på tel: 020-50 50 50.

När man befinner sig i en svår livssituation, har självmordstankar och vill prata med någon kan man också ringa till Nationella hjälplinjen 020-22 00 60, måndag-torsdag, kl 17-22 och fredag-söndag, kl 17-24. Samtalen är kostnadsfria.

Hoppas att du fått något råd kring hur du kan gå vidare.

Med vänliga hälsningar från Anna