Hej Kvinnojouren

Fråga från: Madde
,
23

Frågan ställdes: 2009-06-10
Är det okej o ta självmord, ser ingen annan utväg, jag orkar inte mer, dum nog o förlåta misshandel en gång har jag insett.

Svar

Hej Madde och tack för din fråga. Du undrar om det är okej att ta sitt liv. Du befinner dig i en svår situation där du känner att du inte orkar mer. Det framgår av det du skriver att du tidigare har förlåtit en misshandel och att du kanske ångrat det nu eftersom något annat har inträffat som har kraschat din tillit.

Utifrån det du skriver kan jag ana att du söker efter styrka och andra utvägar för att om möjligt komma bort från din påfrestande situation. Enligt kvinnojourens erfarenhet kan det vara djupt nedbrytande att leva i en relation där det förekommer kränkningar och misshandel. Då kan tankar på självmord ligga nära. När man har tunga tankar kan det vara viktigt att få prata med någon och att höra någon annans syn på problemen. Det finns professionell hjälp och samtalsstöd att få. Det går att bli starkare och det finns hopp om en väg ut ur mörkret. Man har rätt att söka all hjälp och stöttning när man har det så jobbigt.

Ring gärna till Nationella Hjälplinjen och prata om dina självmordstankar. De som svarar har utbildning i och erfarenhet av att stödja människor som mår dåligt. Telefon 020-22 00 60, alla dagar kl 13-22. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Man kan vara anonym. Deras hemsida är www.nationellahjalplinjen.se.

Kriscentrum för Kvinnor i Göteborg erbjuder professionell hjälp i form av samtalsstöd och krisbearbetning, samt telefonrådgivning dygnet runt, 031-365 87 10. Kriscentrum ligger på Carl Grimbergsgatan 7 i Göteborg.

Du kan också ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Där svarar dygnet runt erfarna kuratorer och sjuksköterskor och ger professionellt stöd till tjejer och kvinnor som utsatts för misshandel. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Man kan vara anonym om man vill.

Du kan också om du vill be din husläkare om en remiss till en kurator på vårdcentralen. Det kan kännas stärkande att ha någon utomstående som lyssnar och ger råd. Alla som arbetar inom vården har tystnadsplikt.

Jag hoppas nu att du finner goda samtalskontakter så att livet vänder på ett positivt sätt.

 

Hälsningar

Lova

Kategori: Övriga frågor