Hej Kvinnojouren

Fråga från: sss
,
27

Frågan ställdes: 2009-06-28
Jag vet inte vad jag ska gora med mitt liv, jag har gått genom so mycket med min sambo. Vi har tva barn ihop 6 och 3 ar gamla. Han har varit otrogen, har knarkat o knarkar, är hotful. Han har sagt många gånger att han ändra sig men det blir aldrig. JAG ORKAR INTE MER. Senaste månaden har jag haft polisen hemma som gjorde husrannsakan 2 ggr eftersom de letade droger och stulna saker, min sambo e känd hos polisen... Min dotter fattar o märker allting och blir jätteledsen eftersom hennes pappa skriker ofta nar vi pratar. Hela livet e ett helvete, jag har tagit hand om våra barn o har jag jobbat, lagat mat o städat. Han gor inget. Jag vill lämna honom, men han vill inte det. Så fort jag säger de blir han aggressiv, jag vågar inte. Jag har ingen släkt i Sverige som kan hjälpa mig. Har pratat med socialtjansten men de säger att de inte kan hjälpa mig, att jag ska hitta lägenhet själv men det ar svårt for mig. Barnen o jag maår jättedaåligt. Jag vet inte, jag måste ha hjälp att hitta en lägenhet och att flytta ut. Han hotar mig o säger att jag inte får ta barnen, men jag kan inte lämna barnen till han, när han är inte kapabel att ta hand om sig själv och aldrig har varit med barnen mer än 5 timmar ensam sen de föddes. Snälla hjälp :( Jag känner mig hotad av min sambo och det är därför jag anppasar mig efter honom när jag märker att han bli aggressiv. Kan jag få hjälp hos er att lämna han??

Svar

Hej! Du skriver till oss att du vill ha råd i din svåra situation.

Din sambo använder narkotika, skriker och är hotfull och lever i övrigt ett kriminellt leverne där han hemsöks av polisen i er gemensamma bostad. Du och barnen mår väldigt dåligt av den osäkra situationen. Din sambo beter sig aggressivt då du för på tal om att lämna honom. Du har gett honom många chanser och han har lovat att bättra sig, utan resultat. Nu orkar du inte mer. Du vill lämna honom och ta barnen med dig, men vågar inte, eftersom han är så aggressiv. Du behöver hjälp att hitta en bostad och att flytta ut. Du undrar om du kan få hjälp av kvinnojouren.

 

Kvinnojourens erfarenhet är att många kvinnor stannar i åratal hos män som är drogberoende, uppför sig illa och går till andra kvinnor. Det är vanligt att män med drogproblem starkt hävdar att de inte har några problem. Kvinnan stannar ofta kvar i relationen och hoppas på en förändring till det positiva. Det kan tyvärr bli värre med åren. Hur kvinnan än kämpar och försöker att förändra mannen blir hon ofta uppgiven och kan till slut förlora både hoppet och livsglädjen. Det blir ju också särskilt svårt när man inte får någon hjälp av samhället.

Det är starkt av dig att du nu söker efter lösningar. Jag är övertygad om att den kärlek och det ansvar du känner för dina barn gör dig stark och kapabel att åstadkomma en förändring. Det låter som att tiden är mogen för en förändring. Lita på den känslan. Du och barnen har rätt att leva i lugn och harmoni.

Många kvinnor i vårt land väljer att kontakta en kvinnojour för att ändra sin livssituation. Vår erfarenhet är att kvinnojourerna kan åstadkomma mycket. Du finner telefonnummer och adress till din närmaste kvinnojour under "hjälp finns nära dig" på vår hemsida. Ring och diskutera med jourkvinnorna om vad du kan göra. Eftersom din sambo är aggressiv och motsätter sig en separation, kan det bli fråga om en planerad flykt från bostaden. I sådana fall behöver man ett kraftfullt stöd, både av socialtjänsten och kvinnojouren. Kvinnojouren kan troligen erbjuda ett tillfälligt akut boende. De kan ge dig stöd och uppmuntran och på olika sätt hjälpa dig och dina barn. Kommunens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att hjälpa utsatta kvinnor att förändra sin livssituation. Kanske kan en jourkvinna finnas med vid din sida när du besöker socialkontoret för att få stöttning när det gäller bostad, ekonomi och annat.

Det är viktigt att du har myndigheterna med dig när det gäller det juridiska runt vårdnad, boende och umgänge. Du kan finna mycket information på barnombudsmannens hemsida, www.bo.se och familjesidor som www.familjensjurist.se och www.famratt.com. Socialtjänsten gör en vårdnadsutredning när föräldrarna inte kommer överens om vårdnad, boende och umgänge. Kvinnojouren kan troligen rekommendera en bra familjerättsadvokat, om du behöver det.

Tänk på att vara försiktig. Kvinnojourens erfarenhet är att män som inte vill skiljas, kan bli särskilt våldsamma i samband med en separation. Om mannen blir hotfull och du börjar bli rädd ska du inte tveka att ringa 112 och göra en omedelbar polisanmälan. Att vid upprepade tillfällen hota någon och då bete sig aggressivt så att du blir rädd är något som polisen och samhället ser allvarligt på. Det är ett brott. Vid en ev polisanmälan ska du i så fall berätta om alla aggressiva handlingar som skett under den tid som ni har varit tillsammans. Då ansöker du också om besöksförbud. Om en polisanmälan blir aktuell, hör efter om en jourkvinna kan vara med vid din sida.

Dygnet runt kan du även ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 och få råd. Där svarar erfarna kuratorer och sjuksköterskor. De kan ge professionellt stöd och kan hänvisa vidare till instanser där du bor. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen. Man kan vara anonym om man vill. Information finns på hemsidan www.kvinnofridslinjen.se.

Du skriver att du inte har någon släkt i Sverige. Jag tolkar det som om du har rötter i utlandet. Är det så finns ett nätverk för kvinnor med invandrarbakgrund på nationell nivå, Terrafem. Terrafem har en stor erfarenhet av att hjälpa utsatta kvinnor och har jourarbetare som talar över 20 språk med olika dialekter. Du kan kontakta Terrafem på jourtelefonen 020-52 10 10. Se även www.terrafem.org. Systerjouren Somaya är också språkkunniga och har stor hjälpverksamhet. De svarar på 020-81 82 83. Se också www.somaya.se. Det kan vara stärkande för dig att få tala med en kvinna på ditt hemspråk om din situation och få information om vilka rättigheter du har som boende i det här landet.

Lycka till! Hälsar Lova