Hej Kvinnojouren

Fråga från: grodis
,
38

Frågan ställdes: 2010-05-05
Är separerad från en man som brutit ner mig psykiskt. Vi var sambo i 10 år med ett 7-årigt barn och har nu varannan veckas vårdnad. Jag lämnada hus o hem för att komma ifrån hans makt. Han har aldrig slagit mig men han har ändå någon konstig makt över mig. Och: till min fråga. Han hittar hela tiden på nya saker att bråka om. Han pratar illa om mig, min bostad, mitt sätt att ta hand om vårt barn. Han diskuterar allt med vår dotter. Ändrar på lämningstider o hämtningstider utan att prata med mig. Har svårt och försvara mig eftersom jag inte vill att vår dotter ska höra allt. Han kallar mig idiot, psykisk sjuk inför henne. När jag skulle hämta henne idag hemma i vårt gamla hus kastade han ut mig (Vi brukar i normala fall skiftaa på skolan men han hade ändrat på det o hämtat henne tidigare utan mitt medtyckande). Vet inte hur jag ska hantera honom så att vårt barn inte blir lidande. Hjälp!!!

Svar

Hej,

Du har skrivit till oss på Kvinnojour på nätet med anledning av att du har problem med din exsambo som förtalar och trycker ner dig inför er gemensamma 7-åriga dotter.

Till att börja med vill jag säga att det är starkt gjort av dig att du separerat från sambon trots att han brutit ner dig psykiskt, det visar på att du har en del kraft kvar i alla fall. Det är klokt att du bestämt dig för att göra någonting åt situationen, att vända dig till oss för att be om hjälp är ett första steg i rätt riktning.

Du beskriver att din exsambo ställer till med problem genom att kritisera dig, prata illa om dig inför er dotter och genom att ändra tider för hämtning och lämning. Jag har träffat många kvinnor som befunnit sig i en likadan situation som du nu har. Mitt råd är att du kontaktar en advokat som är duktig på familjerätt, du kan kontakta en kvinnojour på din ort och fråga om de har tips på någon som de vet är bra. Din närmaste kvinnojour kan hitta här på hemsidan under "Hjälp finns!" Antingen kan du via advokaten göra upp ett avtal som är bindande där det står exakt var och när t ex hämtning och lämning ska ske. Att anlita advokat kostar en slant men är väl investerade pengar, blir det en tvist så har du möjlighet att begära rättshjälp. Om din exsambo vägrar skriva ett avtal så är ett alternativ att begära ensam vårdnad för att undvika att allt ska diskuteras och ändras i tid och otid.

Denna situation är förstås väldigt jobbig för dig men är ännu mer påfrestande för din dotter. Barn som befinner sig i denna slitning mellan föräldrar och där den ena föräldern, i detta fallet pappan, använder barnet som ett medel för att komma åt den andre föräldern far illa och kan börja uppvisa allvarliga symtom. Jag tycker det är väldigt moget av dig att du avstår från att ge igen på honom inför din dotter vilket naturligtvis är svårt när han attackerar dig.

Ett annat alternativ är att du kontaktar familjerätten i Göteborg för att be om råd hur du kan göra för att du och din dotter ska slippa ha det så här. De kan också hjälpa till att skriva avtal mellan föräldrarna om vårdnad och umgänge som är juridiskt bindande. Det kostar inte som en advokat men de kan inte göra något om han vägrar skriva på. Deras telefonnummer är: 031-367 92 00.

Om du behöver någon att prata med kan du vända dig till Kvinnofridslinjen, de har öppet dygnet runt på tel: 020-50 50 50.

Hoppas att du hittar vägar att komma vidare så att ni slipper ha det så här.

Med vänliga hälsningar från Anna