Hej Kvinnojouren

Fråga från: Mi
,
21

Frågan ställdes: 2011-02-12
Lever tillsammans med en gubbe sen ca 4 år tillbaka, har 2 gemensamma barn. Kontaktade kvinnojour för snart ett år sen. fick då skyddat boende. hade gått isär då..Han lämnade mig aldrig ifred trots jag lämnat honom o skicka sms o ringde konstant. svarade jag inte så kom han hem till mig, barnen bodde då hos mig. men dum som man va gick jag tillbaka till honom och flyttade ihop. och vill lämna honom nu men vet ej hur eller ja jag vet inte..för ville han att jag skulle bryta kontakt med mina syskon, släkt, mamma, pappa, men gjorde ej det. inga kompisar kvar, endast en. men jag får inte tex åka ut med henne o hitta på något, isf ska jag helst sagt det många många veckor i förväg eller så har han hittat på något annat vi ska göra. Har även vart o är utsatt för något jag hatar,vet inte va jag ska kalla det för..nästan varje kväll när barnen somnat vet jag vad som väntar, han har sex mot min vilja, säger nej nej att jag inte vill, men lyssnar han inte på. stretar emot men hjälper inte så ger upp. vill ej skrika, då jag väcker barnen etc etc. ingen prata om allt med. Förra helgen kom min pappa hämtade oss kl 6 på morgon då barnens far druckit o anklagade mig för massa. han har hotat med att jag ska få ett helvete. jag kontaktade soc då jag fick tag i en lägenhet, men hon tyckte jag uttnyttjade systemet, gått där förut, men hade kontakt med gubben, påtvingat. men det har jag ej sagt till soc. hans mamma ringde mig för längesen o skällde på att jag ljög, då hon hört vi bråkat. blev gravid efter han haft sex mot min vilja, jag fick missfall i v.7. Hon tyckte han inte gjort något, för han är så snäll, vilket han är oxå. Men jag måste ju gått med på allt för jag va gravid..mkt fick jag höra. Men inte när han gör som han gör, han är ej elak mot barnen, inte ens bytt blöja på ena en enda gång. jag som sköter allt här hemma. Hotad o hotad vet jag inte om jag känner mig. bara depp less o trött på allt som han gör. speciellt när man går lägger sig.f ruktansvärt. känner mig så äcklig o tom inombords. barnen är allt jag har! o älskar dom. rädd han ska ta dom ifrån mig om jag lämnar honom. o han kommer aldrig lämna mig, det har han sagt många ggr till mig. Vill inte ha det så här. Vill mina barn ska växa upp med en glad mamma o en trygg uppväxt. Hur ska jag göra? Jag fick ju ingen hjälp från soc. och inget jobb o inkomst har jag, endast föräldrapenning någon månad till. Ibland är det jättebra men oftast är det uselt. vill inte ha detta liv längre.i nte såhär jag tänkt det skulle bli. hur ska jag göra?? Mvh

Svar

Hej,

Du har skrivit till oss på Kvinnojour på nätet för att du har det svårt i din relation. Du beskriver att din man aldrig hjälper till med era 2 barn och att du måste sköta allt i hemmet. Vidare beskriver du att han tvingar sig på dig sexuellt varje kväll och du mår allt sämre och sämre.

Vad starkt av dig att du skrivit till oss trots din svåra situation. Du beskriver även att du är isolerad och inte har många vänner kvar och det också en svår omständighet. När man mår så dåligt som du beskriver att du gör är det viktigt att söka stöd och hjälp utifrån för att klara av situationen, att skriva till oss är ett första steg till att få hjälp.

Det regelmässiga sexuella tvång som du beskriver att du är utsatt för är nedbrytande och det är fullt förståeligt att du känner dig tom och deppig. Det är viktigt att bryta detta mönster. Du har försökt lämna honom men du gick tillbaka igen. Det är ganska vanligt att kvinnor som lever i sådana här relationer känner sig pressade eller hotade så att de går tillbaka till mannen igen. Detta är ett välkänt fenomen som socialtjänsten borde vara införstådd med. Mitt råd är att du vänder dig till en kvinnojour för att få råd och stöd, du kan hitta din närmaste kvinnojour på vår hemsida under "Hjälp finns nära dig!". Kvinnojourerna kan i många fall också erbjuda tillfälligt akut boende om du och barnen måste lämna hemmet och komma undan från honom. Sedan är det viktigt att kontakta socialtjänsten igen för du kommer behöva deras hjälp ekonomiskt och kanske för att hitta ett boende. Du kan be kvinnojouren följa med dig till socialtjänsten för att få stöd i den kommunikationen.

Det är viktigt att prata med socialtjänsten om hur han varit med barnen för att de ska förstå att han inte alls tagit hand om dem och få dem att föstå att det är du som skött allt kring hem och barn. Det är svårt att få ensam vårdnad idag om inte den andre föräldern utsatt barnen för direkt fara, därmed är det väldigt svårt för honom att "ta barnen ifrån dig". Det kan vara en god idé att kontakta en duktig advokat som kan hjälpa dig att föra talan i vårdnadsfrågan. Kvinnojourerna kan ofta ge tips på bra advokater. Om man själv inte har gott om pengar så kan man få rättshjälp för att betala advokaten när det gäller frågor om vårdnad och umgänge.

Gör det som du behöver för att må bra. Ofta är det också så att barn som lever i familjer där den ena föräldern behandlar den andre illa märker av det mycket mer än någon anar. Det är inte bra för barnen. Som du säger vill du vara en glad och trygg mamma och det är en bra målbild att ha. Det kan komma att ta tid innan du uppnått det fullt ut men det viktiga är att du börjar ta tag i det. Se till att få någon att prata med om hur du haft det med det sexuella tvånget antingen på kvinnojouren eller tex hos en kurator på kvinnokliniken. Du kan även ringa Kvinnofridlinjen för att få tips om var du kan få hjälp eller för att få stöd och råd via telefonen. De har öppet dygnet runt på tel: 020- 50 50 50. Samtalen syns inte på telefonräkningen.

Hoppas att du fått svar på dina frågor.

Med vänliga hälsningar

Anna