Hej Kvinnojouren

Fråga från: lite rädd
,
33

Frågan ställdes: 2011-05-20
Hej Jag har fått hjälp från er förut för ett bra tag sen nu, då jag skrev om min pojkvän som jag funderade på att bryta med, mest p g a alla varningssignaler jag fick. Nu har jag försökt bryta med han, vet inte hur många gånger men han släpper mig inte... Jag har föreslagit pauser flera gånger men då kontaktar han mig ändå, hela tiden..! Nu har jag gjort slut med han, eller försökt.. Men han vägrar acceptera det, antingen försöker han övertala mig eller manipulera mig, eller också blir han hotfull "på skämt" som han uttrycker det... Han har bl a sagt att han kommer "ha koll på mig" om jag t ex skulle träffa någon annan, att han kommer slå ner både killen och mig om han skulle se mig med någon ny. Att jag ska veta att han kan dyka upp var som helst när som helst.. Jag börjar känna mig lite hotad, eller faktiskt ganska mycket nu. Han har aldrig varit våldsam mot mig, förutom de gånger han måttat slag mot mig, återigen " på skämt"... Nu vill han dessutom att jag ger han en chans och att jag ska flytta in till honom, på prov.. Han verkar inte förstå eller acceptera att jag vill gå vidare, att jag vill att han släpper taget om mig. Sen vet jag att jag är lite för snäll mot han ibland, mest för att jag inte vill såra honom, mer än jag redan gjort. Men också för att jag blivit lite rädd de senaste gångerna vi pratat, han blir svart i ögonen och ser ut som han ska explodera vilken sekund som helst. Han försöker även få mig att tro att jag är förvirrad, påverkad av vänner och familj, vilka naturligtvis inte är bra för mig... Jag vet varken ut eller in just nu, vad ska jag göra? Svarar jag inte när han ringer så kommer han hit.. Jag får panik snart...

Svar

Hej, det låter av ditt mail som att du behöver sätta väldigt tydliga gränser mot din f d pojkvän. Som t ex att du talar om bestämt och kortfattat att du inte vill träffa honom mer alls, att ni inte kan vara vänner i nuläget eftersom ni varit tillsammans. Hur du gör det är ju något att fundera över, kanske via ett brev eller telefon så du slipper träffa honom och bli rädd?

Om han inte respekterar det så fortsätt att säga att du inte vill ha någon kontakt med honom utan att gå in i diskussioner. Tala om att du vill bli lämnad ifred. Han får inte trakassera dig och ofreda dig – det han gjort och gör kan polisanmälas. Då är det bra om du kan visa på något sätt att du satt gränser och talat om för honom att du inte vill ha någon kontakt. Om han ändå fortsätter så är frågan om du kan involvera någon annan, en vän eller familjemedlem som kan vara med som stöd för dig när du talar om detta. Ett förslag är då att du säger till honom att du tänker göra en omedelbar polisanmälan om han kontaktar dig igen. Då kan man hoppas att han förstår att du menar allvar.

Om han ändå fortsätter att kontakta dig kan det vara viktigt att du gör en polisanmälan. Det kan vara bra att ha en vän eller en jourkvinna med sig när man vänder sig till polisen. Du kan gärna kontakta närmaste kvinnojour för att få stöd. Du finner kontaktuppgifter på hemsidan. Du kan även ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd. De har stor vana att tala om komplicerade relationer.

Det kan vara svårt att ha en "vänskapsrelation" eller ha kontakt direkt efter en avslutad relation, särskilt då ena partnern vill något mer, det är därför jag råder dig till att inte ha någon som helst kontakt. Då blir det tydligare för honom att det är slut. Och tydligare om han ändå kontaktar dig – att det är mot din vilja.

Du får gärna skriva till oss igen och "bolla" dina tankar vidare kring det här, vänliga hälsningar Susanne