Hej Kvinnojouren

Fråga från: China

Frågan ställdes: 2011-05-21
Hej! Jag undrar nu.. Jag har en vän till mig som precis har fått barn. Hon kom på besök till våran hemstad med bebisen (bebisen är 1 och en halv månad) min vän har ingen mjölk i brösten kvar och hon får inte köpa ersättning av hennes man, hennes man hotar och säger till henne "du får se vad vi kommer göra med dig när du kommer hem" med "vi" betyder det hennes man och svärmor. Barnet gråter ständigt då den inte får tillräckligt med mat och jag tror att mamman har förlossningsdepression. Hon vill knappt vara med bebisen. Hon älskar barnet men hon är rädd att söka hjälp då hon är rädd att någon ska ta bort barnet från henne. Hur ska jag hjälpa henne?? Hon har knappt några vänner alls... Hon vill rymma med barnet men vet ej vart. Ska jag erbjuda henne komma till mig så länge sen hjälpa henne?? Jag vet inte hur jag ska göra..Nånting måste jag göra känner jag...

Svar

Hej,

Du har skrivit till oss på Kvinnojour på nätet med anledning av att du är orolig för din vän som nyligen fått barn och blir hotad av sin man. Du skriver att hon inte har någon bröstmjölk kvar i brösten och att hennes man vägrar låta henne köpa ersättning, dessutom verkar hon deprimerad.

Vad bra att du skrivit till oss för din väns skull, sådan omtänksamhet är antagligen precis vad hon behöver just nu. Det låter som en allvarlig situation för det lilla barnet och din vän. Du har gjort en bra analys av deras situation, de behöver professionell hjälp snarast.

Jag skulle rekommendera dig att hjälpa henne komma i kontakt med en kvinnojour, kanske i er gemensamma hemstad så att du kan stötta henne. Det kan också vara en idé att låta henne och bebisen bo hos dig tillfälligt och så kan du hjälpa henne till kvinnojouren och närmaste BVC. Många kvinnojourer kan erbjuda tillfälligt skyddat boende. De kvinnor som har förlossningsdepression behöver professionell hjälp och det kan hon få via BVC, antagligen behöver BVC titta på hur barnet växer och utvecklas också. Du kan hitta den närmaste kvinnojouren via vår hemsida under "Hitta en jour nära dig!". Du kan även ringa Kvinnofridlinjen på 020- 50 50 50, de kan ge dig tips på var hon kan få hjälp i närheten.

Lita på din magkänsla som säger att något måste göras. Hoppas du lyckas hjälpa henne.

Med vänliga hälsningar från Anna