Hej Kvinnojouren

Fråga från: He
,
26

Frågan ställdes: 2011-06-14
hej..har levt me en man i 8 år, o livet me honom har varit väldigt påfrestande.. han e väldigt kontrollerande o svartsjuk...gör allt för att psyka ner mig, säger saker som att ja inte duger, han klagar på mitt utseende, säger att han träffat på snygga tjejer som kunde vara supermodeller, om ja inte orkat städa en dag så har han kallat mig både den ena å den andra.(vi har 2 små barn) har velat lämna han många ggr, men har alltid gått tillbaka för han har fått mig att känna mig hjälplös o meningslös.. har nästan aldrig kunnat gå utanför dörren för att han anklagat mig för otrohet osv...så pga husfriden så har ja hållt mig hemma mycket...fick en förlossnings depression efter sonen, (2 år sen) som han nu använder mot mig, säger att ja e sjuk o att ja ska söka hjälp osv...för att ja äntligen tagit steget o vill skilja mig, han vägrar att skriva på, o har alltid hatat mina syskon..nu vill han helt plötsligt fika me dom o gräva ner "gammalt groll" som alla i min närhet oxå vet att han aldrig skulle göra om han inte hade nån baktanke. Han får alla människor på sin sida, ja e o har alltid varit d "svarta fåret" för ja pratar inte om problem som han gör...ja har inte heller kunnat gå ut o festa efter barnen kom pga att han sagt att man e dålig mamma, o ja beter mig som en fjortis för att ja e "lycklig" en kväll....ja vet inte hur mycket ja orkar, ja har flyttat ifrån honom för några månader sen, men han jagar mig, skickar vidriga sms...han har tom tänkt att köra ihjäl oss en gång...ja fick böna för mitt liv att han skulle sluta... han skickar till mig att han älskar mig o ångrar allt elakt han gjort, o säger att han ska ta sitt liv, när han då märker att ja inte orkar bry mig så blir han aggressiv o allt e mitt fel igen...såhär håller han på dagligen, o ja orkar inte mer, vill bara han ska skriva på papprena så ja slipper d här, men han vägrar o hotar mig om barnen, att ja inte har nån chans att vinna nåt, att han ska dra in en massa människor...mitt liv e just nu en soppa, o ja vet inte va ja har att försvara mig me....va ska ja göra?

Svar

Hej igen! Det är så bra att du vänder dig utåt för att försöka hitta samtalspartner. Utifrån vad du berättar kan jag förstå att livet med mannen varit väldigt påfrestande. Det är verkligen starkt av dig att du lyckats att separera från honom.

Kvinnojourens erfarenhet är att det kan vara mycket svårt för kvinnan att hålla den före detta mannen borta från sin nya bostad. Många kvinnor får till slut göra en polisanmälan och ansöka om besöksförbud. Allt är förstås besvärligt och ledsamt. Du verkar vara en klok och stark kvinna. Du gör helt rätt som protesterar. Tänk på att du har inte har något att skämmas över. Skulden och ansvaret för hans dåliga humör, trakasserier och förföljelser vilar helt på hans sida. Man kan heller aldrig veta i förväg vad en så här hotfull man kan ställa till med. Att hota köra över någon är brottsligt och kan polisanmälas om du vill.

Fortsätt att vända dig till utomstående. Du har rätt att söka all hjälp för att få lugn och ro för dig och dina barn. Kontaktuppgifter till din närmaste kvinnojour finner du under ”Hitta en jour nära dig”. Kvinnojouren kan troligen vara med som stöd, om det blir nödvändigt med en poliskontakt. Det kan också kännas stärkande för dig med en kuratorskontakt under den här separationsfasen. Tveka inte att beställa tid hos vårdcentralen.

Prova också att ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kurtorer och sjuksköterskor lyssnar och ger råd dygnet runt. Se www.kvinnofridslinjen.se.

Jag hoppas nu att du får kontakt med hyggliga personer så att du får det stöd som du har rätt till.

Med vänlig hälsning från Ulla