Hej Kvinnojouren

Fråga från: Saosao
,
23

Frågan ställdes: 2011-06-15
Hej igen! Förlåt mig men jag måste få hjälp idag, nu! Jag orkar inte mer, jag har fått nog av alla hot och misshandel. Detta gäller min syster mer än mig faktiskt för efter att jag har blivit misshandlad så ber pappa mig om ursäkt men det gör han inte till min lilla syster. Jag gör allt för att skydda henne men jag är ensam mot två starka tjurar! Ibland svimmar jag och orkar inte med på grund av alla slag jag tar emot på huvudet. Ibland tappar jag talförmågan, svårt att röra på tungan att det går inte att ropa på hjälp! Jag står alltid emellan så att hon inte blir slagen. Var kan jag skicka henne? Finns det någon plats där jag vet att hon är trygg. Mina ögon är nästan torra på grund av all gråt. Ibland blir jag häpen på folk som inte märker hur jag illa jag har det men så är jag oxå bra på att låtsas att allt är frid och fröjd hos mig, jag kan nästan säga att jag är professionell på att låtsas. Jag har två personligheter, en här hemma och en för hela världen. Mina anhöriga kan inte hjälpa mig även om jag ber de att göra något åt saken för de går igenom något liknande själva. Jag har inga vänner som kan hjälpa mig eller kan lita på. Alla verkar ha sjuka problem. Nå, hur ska ert svar lyda? Att ringa polisen? Nej, jag lovar att det är inte så lätt som ni får det att låta. Jag orkar inte med polisförhör i flera timmar, jurister, åklagare m.fl. Hela processen är en utmaning att man hellre förlåter och låtsas om inget. Vilken otur! :-(

Svar

Hej, mitt råd är att du i första hand vänder dig till socialtjänsten. De har i uppgift att hjälpa er så du och din syster kan vara trygga. Du skriver inte hur gammal din syster är men oavsett om hon är minderårig eller myndig så har ni rätt att få hjälp av socialtjänsten.

Sen kan jag inte annat än hålla med dig; det är inte lätt att vända sig till polisen för att anmäla en familjemedlem. Jag tror inte någon tycker det. Men ibland behöver man göra det för att få till en förändring. Polisen finns där för att hjälpa till, du kan ringa anonymt och prata med dem om er situation och få veta vad de kan hjälpa till med.

Om du själv vill ha någon att prata med för egen del om hur ni har det så är du varmt välkommen att kontakta en kvinnojour, kontaktvägar finns här på vår hemsida eller via Kvinnofridslinjen dygnet runt; 020-50 50 50. Du kan vara anonym då med.

Ge inte upp, fortsätt finnas där för din syster och låt andra få stödja er också. Du får gärna skriva till oss igen.

Vänliga hälsningar Susanne