Hej Kvinnojouren

Fråga från: 3
,
27

Frågan ställdes: 2011-06-21
Hej, Jag har en granne som misshandlar sin tjej. Detta har hänt ett flertal ggr. Senast var det dock mycket värre, man hörde klart och tydligt att han slog henne mot väggarna och "utövade" sin makt över henne genom att ställa frågor som vet du vem jag är? sitt fattar du? osv. Det är extremt obehagligt att höra detta varje gång det händer, ibland händer det 1 gång i månaden och ibland 1 gång i veckan. Vi vet inte hur vi ska agera, ska man ringa polisen eller inte? Den här stackars tjejen vågar väl inte ta sig ur detta, så min fråga är hur ska vi kunna hjälpa henne utan att vi får "skit" för detta? Hon kan ju vända sig mot oss för att hon är rädd för sin pojkvän och säga att vi inbillar oss.  

Svar

Hej! Fint att ni är omtänksamma personer som vill hjälpa granntjejen.

Jag föreslår att ni ringer till polisen när ni hör att något våldsamt händer. Då blir polisen informerad om att kvinnan troligen blir misshandlad. Det händer att både mannen och kvinnan förnekar att det förekommit våld, när polisen kommer. Men det är ändå klokt att informera polisen när man tror att det går våldsamt till. Kanske vill kvinnan en dag göra en polisanmälan och då är det bra om grannarna har reagerat på hårda ord, slag och dunsar, och meddelat polisen.

Om man känner sig rädd för att bli utpekad, kan man göra en anonym anmälan.

Kvinnojourens erfarenhet är att många kvinnor stannar lång tid hos män som förtrycker dem. Kvinnorna hukar och håller med för att slippa våld. Många män hotar att skada eller döda kvinnan om hon lämnar honom, eller att skada barnen eller hennes släktingar, eller att ta sitt eget liv. Man kan aldrig i förväg veta om hans hotelser är allvarligt menade. Att ta sig ur en relation där det förekommer våld kan vara mycket riskfyllt.

Så tveka inte att ringa till polisen på 112 om ni hör gräl eller ser något som verkar hotfullt. Det är bättre att ringa en gång för mycket.

Man kan även när som helst ringa 114 14 och be om råd. Se även www.polisen.se.

Om du vill ha mer information om hur man kan hjälpa sin granne, kan det vara bra att kontakta sin lokala kvinnojour. De är vana att prata om sådana här relationer och de kan troligen erbjuda akut boende om kvinnan måste ta sig hemifrån till en hemlig adress. Kontaktuppgifter till närmaste kvinnojour finns under ”Hitta en jour nära dig”. Man kan även ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 och få råd. Se även www.kvinnofridslinjen.se.

Jag hoppas nu att ni ringer till polisen när ni hör något hotfullt. Du får gärna skriva igen.

Med vänliga hälsningar från Ulla