Hej Kvinnojouren

Fråga från: skrajsan
,
30

Frågan ställdes: 2011-06-22
hej. har tidigare varit gift med en man från utlandet som misshandlade mig och hotade mig och skrämde mig och min familj. vi fick en dotter tillsammans men han lämnade oss och sade till på skarpen att han inte ville ha nåt med oss att göra. det ledde till att jag kunde bättra på mig och sakta bygga upp ett liv igen. jag är nu omgift men den tidigare mannen har börjat åberopa umgänge med dottern och har dragit mig inför rätta. jag är livrädd och känner det som att ingen någonsin kommer att tro mig för han brukar alltid få som han vill. jag orkar inte ha honom i mitt liv igen och jag är rädd att han ska tappa tålamodet med dottern också och börja vara riktigt elak mot henne också. jag hade just vågat lägga min försvarssprej på hyllan och sluta vara rädd att svara i telefonen och faktiskt börja tro på en ljusare framtid med min nya familj men så rasade allt och alla minnen kom tillbaka. jag vet inte hur jag ska orka med denna situation. vad kan jag göra?

Svar

Hej, vad bra att du vänder dig utåt och skriver till oss. Av ditt mail "hör" jag att du varit stark och kämpat för att komma vidare och bygga upp ett nytt bra liv för dig och din dotter. Samtidigt så är det viktigt att också kunna ta emot stöd av andra när man hamnar i en svår situation som den du beskriver nu. Du har orkat mycket och jag tror att du kommer att orka det här också, med stöd av din omgivning.

Pappan till barnet har ju troligtvis rätt till umgänge och det gäller att hitta ett sätt som fungerar för både dig och din dotter. Det låter som att du inte berättat för någon myndighet - eller någon annan - om hur han behandlade dig. Frågan är hur du ska göra nu när du hamnar i rättegång om umgänge och kanske vårdnad? Jag tror att det vore bra om du träffar någon som är kunnig i de här frågorna och pratar om hur allt ser ut och hur det här påverkar dig. Det är ett steg mot att komma fram till vad du ska göra och hur du ska orka. På vår hemsida finns det kontaktvägar till landets alla kvinnojourer och du kan välja vilken du vill kontakta. Du kan också ringa Kvinnofridslinjen; 020-50 50 50, och prata med dem eller få råd vart du kan vända dig vidare. I Stockholm finns också Kriscentrum för kvinnor.

Ta en kontakt och låt det ta tid i att landa vart du är på väg och hur du bäst går vidare. Låt andra få finnas där som stöd för dig och din dotter. Du får gärna skriva till oss igen också, vänliga hälsningar Susanne