Hej Kvinnojouren

Fråga från: Uppgiven
,
36

Frågan ställdes: 2011-07-04
Hej! Jag vet inte längre vad jag ska göra eller hur jag ska ta mig ur min situation. Min man är oftast en väldigt snäll människa men när det gäller den sexuella biten så har han verkligen gått över alla gränser. Det spelar ingen roll hur många gånger jag säger nej så fortsätter han i alla fall. Jag vill ju inte skrika och slå honom för då skulle barnen vakna. Det händer att jag vaknar av att har påbörjat samlag med mig medans jag sover. Jag har försökt förklara för honom att jag inte vill ha sex när jag säger nej eller om jag sover. Han ursäktar sig med att jag har ju alltid vara lite svår att få igång och att han inte menar nåt illa. Jag duschar inte längre när han är hemma för det händer att han låser upp dörren och kommer in för att ha sex med mig i duschen. Ibland kan han nöja sig med att onanera bredvid mig och ibland tvingar han mig att suga av honom. Jag vet inte varför jag låter detta hända hela tiden. Ibland ligger jag och gråter medans han har sex med mig och sen ber han om ursäkt.Sist nu så hade jag somnat när han kom in till sängen, min mobil var påslagen så han passade på att gå igenom alla sms och samtal. En del sms var från en killkompis som jag inte får ha kontakt med. Jag vaknade i alla fall av att han hade tagit av mig kläderna och höll på med mig. När han var klar så hånade han mig bara och sa: "Nu var jag jävligt ful, här har du din mobiltelefon" Sen var han jättearg över att den här karln har fortsatt att skicka sms och skriva snälla saker.När vi la oss så började han gnida sig mot mig och sa att han ville mera, Jag talade om att jag inte hade den minsta lust alls utan att jag ville sova. Det var snart morgon och barnen skulle vakna om några timmar. Trots att jag inte ville så gjorde han som han brukar, drar av mig kläderna och har sex med mig.Han verkar inte förstå hur ledsen han gör mig. Han har bett om ursäkt igen och frågat om vi ska gå i terapi tillsammans. För det är ju fel på mig med som messar med en annan karl tycker han.Hur ska jag få honom att förstå att han gör fel? Jag orkar inte mera nu, det är så jobbigt och hela tiden går man på helspänn, jag sover såklart väldigt dåligt eftersom jag är rädd att vakna av att han håller på med mig. Vad kan jag säga till honom för att han ska sluta?Hälsningar från en uppgiven och trött kvinna

Svar

Hej, det är bra gjort av dig att vända dig utåt för att hitta vägar att förändra din situation.

Starkt att du kan formulera hur du känner. Jag förstår din fråga som att din man går över dina gränser när det gäller det sexuella. Han har samlag med dig när du sover, kommer in till dig när du duschar och att han tvingar dig till att suga av honom, ibland onanerar han bredvid dig. Din mans beteende gör att du känner dig trött, spänd och ledsen och du kan inte sova då du aldrig kan vara säker på om han ska ha samlag med dig när du sover. Jag förstår det också som att din man kontrollerar din mobil, läser dina sms och har åsikter om vilka du får ha kontakt med. Du vill veta vad du ska säga för att han ska sluta behandla dig på det här sättet.

Kvinnojourens erfarenhet är att många tjejer och kvinnor i åratal står ut med män som nonchalerar nej och vädjanden, som beter sig respektlöst, tar sig friheter, agerar egoistiskt och våldtar. Man låter det hända, för man hoppas i den längsta på att mannen ska förändras, att mannen ska förstå. Sorgligt nog brukar ingen förändring ske. Det kan istället bli värre. Skulden och ansvaret för hans krävande och kränkande beteende vilar helt på honom.

Din fråga är vad du ska säga för att han ska sluta. Det är nej, nej och stopp, stopp som gäller. Du har rätt att bestämma över din egen kropp. Till att börja med så är det din man utsätter dig för olagligt, straffbart, och kan polisanmälas om du vill. Han utsätter dig för saker som du inte vill, det är sexuella övergrepp. Att han ber om ursäkt ingår i mönstret enligt de erfarenheter vi har inom kvinnojouren. Att lägga en del av skulden på dig är också en del av ett beteendemönster. Vår erfarenhet är att det kan behövas ett kraftfullt stöd för att kunna ändra på den situation du befinner dig i. Det är en process att gå igenom. Du kan ringa till Kvinnofridslinjen på nummer 020-50 50 50. Man kan vara anonym. Erfarna kuratorer kan ge stöd att minska den press du uttrycker att du lever under just nu. De kan även hänvisa till passande samtalskontakter i din närhet, se www.kvinnofridslinjen.se. Du kan även kontakta närmsta kvinnojour, den hittar du under ”Hitta en jour nära dig” på vår hemsida.  Du kan även vända dig till HOPP - riksorganisationen mot sexuella övergrepp, www.hopp.org. För att bolla dina tankar med någon kan du även beställa tid hos en kurator på vårdcentralen.

Fundera på om det finns kärlek kvar eller om du vill ta dig ur relationen. Du har rätt till en positiv framtid, att leva ditt liv i lugn och ro, i kärlek och ömsesidig respekt. Låt andra finnas där för dig, sök hjälp och stöd, när du vill förändra ditt liv.

Vänliga hälsningar

Pernilla