Hej Kvinnojouren

Fråga från: ae

Frågan ställdes: 2011-07-22
Vet just inte vad jag ska ta mig till! Vi är nu inne på min sambos och min sons fars 21 semesterdag. Från första dagen har alkoholen varit viktigast och han ligger oftast inlåst i ett rum och dricker hela dagarna igenom. När han kommer ut är det för att trakassera och anklaga mig för att jag inte ordnar mat åt honom eller tala om för mig allt jag ska göra. Han tömmer kylskåpet gång efter gång då han gör iordning ett flertal tallrikar med mat som han sedan går och äter från och ofta blir mat och pålägg kvarglömt ute då han däckat någonstans vilket gör att vi andra inte använder kylskåpet längre. Det är heller ingen idé att köpa hem något. Han har ingen dygnsrytm utan kan vara uppe mitt i nätterna då han ofta står utanför mitt sovrum och skriker om saker som gjort honom upprörd. Försöker hålla mig hemifrån så mycket jag kan för att hålla ihop men känner att jag håller på att rasa själv. Jag är 49 år och har inget hem. Jag skäms så över vår situaton När jag är hemma känns det som jag tassar på tå för att få vara ifred. Det är svårt att ta sig härifrån och flytta då vi sitter med villa, bilar och gemensamma lån. Har fört det på tal ett flertal gånger men får bara hot tillbaka. Jag ska få ett helvete, han ska ta livet av sig, ska bränna ner huset mm. Han har på senare tid fått ett flertal aggressiva utbrott.

Svar

 

Hej! Ursäkta att du fått vänta på svar. Många skriver till oss nu.

Att vända sig till någon annan är ett sätt att börja en förändring. Du är stark som formulerat dig kring din svåra situation. Du berättar att din man har druckit hela dagarna under sin semester och kommer bara ut ur sitt rum för att skälla och trakassera dig eller för att äta upp all mat ni har i kylskåpet. Din man har ingen dygnsrytm och skriker utanför din sovrumsdörr. Dessutom hotar han att göra livet till ett helvete för dig, ta livet av sig och bränna ned huset, när du för separation på tal. Du håller dig borta från hemmet så ofta som möjligt för att orka med.

Jag förstår din fråga som så att du undrar vad du kan göra för att förändra ditt liv. Du ska inte känna någon skam över att din man dricker och behandlar dig illa. Det är inte du som gör något fel. Skulden och ansvaret för hans drickande, dåliga beteende och aggressiva sätt, vilar helt på hans sida.

Kvinnojourens erfarenhet är att många kvinnor utsätts för hot och påtryckningar, när hon börjar tala om att bryta upp. Den sortens hot är mycket vanliga. Att uppföra sig aggressivt kan vara ett sätt att behålla kontrollen över dig, bryta ned ditt motstånd och få dig att stanna. Även att hota att ta sitt liv eller att ta sitt liv kan vara en aggressiv handling. Man kan heller inte i förväg veta om han menar allvar med sina hotelser.

Jag har förståelse för att gemensam egendom som hus, bilar och gemensamma lån gör att det känns komplicerat att lämna din man. Den sortens problem kan du få hjälp att lösa genom att vända dig till en advokat. Vid skilsmässa görs en bodelning där er tillgångar delas upp. Det brukar ordna sig med det praktiska till slut. Det svåra är att planera och genomföra uppbrottet, det kan bli en långvarig process. Det gäller att fundera ut hur man vill att det fortsatta livet ska fungera med bostad och annat. Det brukar vara svårt att få en man att flytta, om han inte vill. Då kan det vara en idé att ordna en ny bostad till sig själv.

Det kan kännas bra att ha ett personligt stöd under separationsprocessen. Fundera på om du har någon i din närhet som du har förtroende för, en vän, en anhörig eller annan. Våga berätta om hur du har det. Det kan kännas stärkande att bolla sina tankar med någon när man har det jobbigt. För att få stöd kan du gärna ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd dygnet runt, se www.kvinnofridslinjen.se. Du kan även ringa till närmaste kvinnojour och prata om din relation och be om stöd. Du finner kontaktuppgifter under ”Hitta en jour nära dig” på vår hemsida. Man kan vara anonym om man vill. Kvinnojouren kan också hjälpa till med akut boende om du och övriga i familjen skulle behöva lämna bostaden på grund av att din man är hotfull eller våldsam.

Om din man dricker så mycket att han är till skada för sig själv eller andra kan han bli omhändertagen enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare. Du kan vända dig till socialtjänsten i din kommun för att göra en orosanmälan om din man dricker så mycket att du är rädd att han ska ta allvarlig skada eller att han utsätter andra för allvarlig skada. Det brukar generellt vara ganska svårt att bli omhändertagen enligt LVM. Din man kanske behöver kontakta företagshälsovården om det finns någon sådan på hans jobb. Det kan vara så att hans drickande påverkar hans arbete och då kan arbetsplatsen erbjuda hjälp.

Känn inte skam! Du har rätt till ett liv i lugn och ro och du har rätt att få allt stöd för att få en positiv framtid. Du får gärna skriva igen.

Vänliga hälsningar

Pernilla