Hej Kvinnojouren

Fråga från: ett steg i taget.
,
25

Frågan ställdes: 2011-07-24
Hej. Jag har levt i en hemsk relation i över 11 år. vi har små tre barn tillsammans och jag får dagligen höra psykiska kränkningar. Har också blivit slagen men det händer inte så många gånger per år men det händer.. hot om att döda mig på ett eller annat sätt förekommer varje dag! ett flertal händelser har gjort att jag måste ta steget att gå ur denna relationen, men jag är rädd och vet inte hur allt kommer att fungera. -jag kan inte gå ur denna relation som ett normaltpar slutar sin relation utan det blir hot och våld inblandat om jag nämner att jag vill avsluta. Han styr mig med järnhand och jag känner att jag måste fly! för min egna säkerhet och självklart mina barn. Hur kan ni hjälpa mig? Jag är ifrån huvudstaden men jag bor i /------/ , kan man få hjälp att komma till något boende i sthlm? eller måste jag bli kvar i /-------/ där jag inte känner någon? samt jag har husdjur finns det möjlighet att få med sig dom?

Svar

Hej, ursäkta att du fått vänta på svar, många skriver till oss nu.

Bra att du vänder dig utåt för att söka stöd i din svåra livssituation. Jag förstår av ditt mail att mannen utsätter dig för psykiska kränkningar och hotar att döda dig varje dag. Det händer också att han slår dig. Du kan inte avsluta relationen genom att lämna honom på ett normalt sätt, då han hotar med våld om du nämner att du vill avsluta er relation. Du känner att du måste fly. Du undrar hur kvinnojouren kan hjälpa dig, om du kan få komma till ett boende i Stockholm och du undrar om det finns möjlighet att få med sig husdjur.

Kvinnojourens erfarenhet är att hotfulla och våldsamma män som styr med järnhand kan vara svåra att separera från, många kvinnor måste planera för sin och barnens flykt i samarbete med andra, både vänner, anhöriga och myndigheter. Det är klokt och ansvarsfullt att söka utomståendes hjälp i den här svåra situationen. Att kränka och hota med döden är straffbara handlingar, som kan polisanmälas.

Jag föreslår att du söker stöd hos din närmaste kvinnojour. Du finner kontaktuppgifter under ”Hitta en jour nära dig” på vår hemsida. Prata med jourkvinnorna. De kan finnas vid din sida när det gäller din planering. För det är som du skriver, det kan bli frågan om en flykt. I sådana fall kan det även krävas medverkan från socialtjänsten och kanske även av polisen. Socialtjänsten i din kommun har det yttersta ansvaret för att hjälpa dig att förändra dina och barnens livsvillkor (ekonomi, boende, samtalsstöd osv). Kvinnojouren kan hjälpa dig vid kontakterna med socialtjänsten och ev polisen.

Du kan även kontakta Kvinnofridslinjen för stödsamtal 020-50 50 50. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd. Se även www.kvinnofridslinjen.se. De kan även upplysa om vilka kvinnojourer som tar emot husdjur (det är inte många).

Det kan gå att få plats på en kvinnojour i en annan kommun än den man lever i, om socialtjänsten och polisen anser det nödvändigt. Du får höra med socialtjänsten. Det kan vara så att du först måste sätta dig och dina barn i säkerhet och sedan hitta en lösning för var du ska bo i framtiden och hur du ska kunna ta hand om dina djur.

En idé kan vara att du kontaktar någon vän eller anhörig i Stockholm och hör efter om du och barnen kan få tillfälligt boende hos dem tills du skaffat ett eget boende. Skulle mannen komma efter och ni befinner er i en nödsituation, kan du kontakta en kvinnojour i Stockholm för ett akut boende.

Jag hoppas nu att du finner bra personer att rådgöra med. Du får gärna skriva igen.

Vänliga hälsningar

Pernilla