Hej Kvinnojouren

Fråga från: Anna
,
20

Frågan ställdes: 2011-07-21
Hej!Jag sitter i en väldigt jobbig situation just nu. Jag har barn tillsammans med en kille som håller på med kriminalitet och droger. Han är väldigt manipulativ och har redan förstört mycket för mig, mitt barn och min nuvarande pojkvän. Han säger ständigt att han aldrig kommer släppa mig och gör allting för att förstöra för mig och det har spårat ur totalt nu...Jag är rädd för vad han skulle kunna göra mot oss med tanke på hur desperat han är. Jag vågar inte ens vara hemma längre pga min oro & rädsla.Vi var tillsammans i 2 år jag och "han" och redan efter 4 månader efter att vi träffats så började han med de saker som är väldigt "vanliga" hos  kvinnomisshandlare.... Jag tog mig ur tack vare min underbara släkt och familj.Nu är han ute IGEN... och han har redan manipulerat både mig och min  pojkvän.. Jag sa ifrån klart och tydligt att jag inte ville ha med honom att göra och det tog inte lång tid innan han började tycka synd om sig själv och hota med att min pojkvän inte skulle får vara i närheten av vårt barn...Jag vet inte vad jag ska göra längre, det börjar spåra ur... Det känns som om han aldrig ger upp! :(Ett svar skulle betyda oerhört mycket för mig. Hur ska jag gå till väga för att få ett normalt liv igen? Tack på förhand....

Svar

 

Hej

Det är bra att du har släktingar och familj som stödjer dig. Starkt att du formulerar hur du har det och vänder dig till någon utomstående också. Jag förstår ditt mail som att du känner dig hotad av din före detta pojkvän. Du är så rädd för honom att du inte vågar vara hemma på grund av din rädsla. Du är i en svår situation. Han säger att han aldrig kommer att släppa dig, han kommer att förstöra för dig och att din nuvarande pojkvän inte ska få komma i närheten av ert barn. Du vill ha svar på frågan hur du ska gå tillväga för att få ett normalt liv igen.

Kvinnojourens erfarenhet är att man kan behöva ett kraftfullt stöd för att komma loss från en sådan här kille som vägrar att släppa kontrollen av sin före detta partner. Det brukar finnas mycket envishet och energi och det är vanligt att sådana här män fortsätter i åratal om de inte stoppas. Man kan behöva mycket hjälp både från polisen, socialtjänsten och kvinnojouren. Det kan vara väldigt nedbrytande för kvinnan att inte få bygga upp sitt nya liv ifred, utan ständigt vara påpassad, trakasserad och hotad av sitt ex.

Det är särskilt svårt att komma ur en före dettas grepp, när man har barn tillsammans. Men du har rätt att slippa kränkningar och du har rätt att söka samhällets skydd för att slippa dessa påhopp. För att få råd och stöd kan du tala med någon på socialtjänstens familjeenhet. Kanske ska du ansöka om att få en kontaktperson från socialtjänsten som i stället för dig kan sköta kontakterna med honom angående umgänge och annat med barnet. För att socialtjänsten ska ta dig på allvar kan det vara bäst att göra en polisanmälan. Du har också rätt till stöd från socialtjänsten för att kunna förändra din situation (samtalsstöd, ekonomi, boende).

Om du vill kan du polisanmäla honom för det han gjort mot dig. Spara eventuella sms, mail, brev och telefonsvararmeddelanden där trakasserier eller hot uttalas, mot dig eller närstående till dig. Berätta för polisen vad han har sagt och vad han har gjort under hela ert förhållande. Fundera på om någon kan vittna om vad han har sagt eller gjort. Pappan till ditt barn kan inte bestämma vem som ska umgås med barnet, även om ni har gemensam vårdnad. Om det är uttalat som ett underförstått hot så går detta också att anmäla till polisen om du vill det. I samband med polisanmälan kan du ansöka om att han får besöksförbud. Om det beviljas får han inte kontakta dig på något sätt. Du kan ringa till polisen på 11414 och be att få diskutera din situation med någon, se även www.polisen.se.

För att få mera ingående stöd och samtala med någon kan du vända dig till en kvinnojour eller kriscentrum för kvinnor. Kontaktuppgifter till dessa hittar du på hemsidan www.kvinnojouren.se under rubriken ”Hitta en jour nära dig”. Det kan kännas bra att ha en vän eller jourkvinna med som stöd när man besöker polisen och socialtjänsten. Du kan också vända dig till Kvinnofridslinjen på nr 020-50 50 50 för råd och stöd.

Jag hoppas att du får samtala med någon så att du kan få svar på dina frågor. En kvinnojour eller kriscentrum för kvinnor kan också hjälpa till med ett akut boende om du behöver bo någon annanstans än i din egen lägenhet en tid.

Du får gärna skriva igen

Vänliga hälsningar

Pernilla

Taggar: exet