Hej Kvinnojouren

Fråga från: AH
,
27

Frågan ställdes: 2011-07-25
Hej! jag har ett problem med min man, jag trivs inte med honom och vill att han ska ut ur hemmet, men han vill inte. Jag kan inte tåla honom och vill gjärna skilja mej för han inget bra mot mej, tom är han otrogen. Vet inte hur jag ska tvinga honom att gå ut ur hemmet pga traditionella skäl. Ser emot ert svar så fort så möjligt innan jag gör mej illa.  

Svar

Hej!

Du skriver att du vill skiljas från din man och du vill att han ska lämna hemmet. Det är klokt och starkt av dig att du vänder dig utåt för att söka lösningar.

Kvinnojourens erfarenhet är att många kvinnor vill skiljas när mannen uppfört sig illa och varit otrogen. Men det är svårt att få en man att lämna hemmet om han inte vill. Han har rätt att vara kvar i sitt hem om han är skriven där. När mannen vägrar att flytta, väljer många kvinnor att lämna sitt hem och flytta till en egen bostad.

Utifrån ditt mail anar jag att du mår dåligt och att mannen behandlat dig illa. Du är i en svår situation. Kanske är det bättre att du flyttar till en ny bostad istället? Fundera på om du har någon vän, granne, arbetskamrat eller annan som kan hjälpa dig. Tveka inte heller att beställa tid hos en kurator eller läkare på vårdcentralen om du mår dåligt. Du har rätt att söka allt stöd när du har problem. 

Du kan även ringa till närmaste kvinnojour och diskutera om hur du kan göra. Du finner kontaktuppgifter under ”Hitta en jour nära dig” på vår hemsida.

Det går också bra att ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd. De kan även hänvisa till samtalspartner i din närhet.

Socialtjänsten i din kommun kan hjälpa dig om du behöver stöd (ekonomi, boende, samtalsstöd m m). Det kan kännas bra att ha någon med sig, en vän eller en jourkvinna, när man besöker socialtjänsten.

Jag hoppas nu att du får den hjälp som du behöver. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla