Hej Kvinnojouren

Fråga från: anna

Frågan ställdes: 2011-08-12
Hur mycket svartsjuka ska man ta emot? Min partner blev i sitt förra förhållande bedragen. Därför har han tilitsproblem och jag kan förstå och acceptera att man är lite svartsjuk då. Men om man varit ett par i två år, aldrig varit otorgen. Saker har blivit bättre men inte helt bra. Ska jag nöja mig och bli kvar eller ska jag ställa krav på att han pratar med någon? Han vill inte att jag ska ha på mig vissa kläder för att då tittar andra killar på mig. Han har en gång fått för sig att jag flörtat med någon när jag bara pratat. Han var helt säker och till slut fick han mig att själv tro att jag gjort fel.

Svar

Hej!

Din partner är svartsjuk. Han har därför synpunkter på din klädsel och han kan få för sig att du flörtat med någon. Du undrar hur mycket svartsjuka man ska ta emot.

Det är klokt av dig att du vänder dig utåt för att få synpunkter.

Det kan kännas mycket svårt och obehagligt att vara misstänkt och misstrodd. Många, både kvinnor och män, står i åratal ut med att misstänkas, misstolkas och beskyllas för än det ena och än det andra. Det kan vara nedbrytande i längden för den som utsätts. Kvinnojourens erfarenhet är att svartsjuka är något negativt i ett förhållande. Man ska se upp med svartsjuka och ta tag i det så snart det dyker upp.

Du får fundera på vad du vill ha ut av ett kärleksförhållande. Vill du ha en partner som litar på dig i vått och torrt, en partner som gläds åt att du ser snygg ut och en partner som uppmuntrar dig i kontakterna med andra människor? Eller nöjer du dig med en som inte litar på dig?

Det kan vara så att din partner kan tänka om, då kan det vara nödvändigt att söka hjälp. Han kan vända sig till ett Kriscentrum för män för samtalsstöd, se www.rikskriscentraforman.se. Även kommunen kan ha något stöd för män. Om han är ung kan han vända sig till kommunens ungdomsmottagning, se www.umo.se.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla