Hej Kvinnojouren

Fråga från: Rex

Frågan ställdes: 2011-08-30
Hej! Läser mycket om psyksk misshandel och inser att jag troligen utsätts för det. Min man lider av sviterna efter en hjärnsjukdom och mycket av hans beteende orsakas av hjärnstress, av att inte kunna hantera situationer. Jag har hanterat detta genom åren, men de senaste åren har hans verbala attacker blivit karftfullare. Han kritiserar gärna mig och min familj, har svårt att andra tycker om mig - jag är en social och utåtriktad person. Han klagar konstant på livet, på mig, på omständigheter runt omkring. Han är aldrig våldsam, men kan använda mycket fult språk i samband med alkohol. Jag har funnit mig i mycket, skyllt på hans sjukdom och tänkt att jag är stark så jag klarar detta. Men nu vet jag inte längre - detta känns inte som ett värdigt liv och jag inser att jag kanske faktiskt delvis är ett offer för hans humör, hans tillkortkommanden. Överdriver jag, eller bör jag som jag tänker, ta barnen och flytta? Tacksam för svar.

Svar

Hej! Klokt att du vänder dig utåt för att bolla dina tankar.

Utifrån ditt mail kan jag förstå att livet med din man har blivit allt svårare att uthärda. Många starka kvinnor stannar länge, men det finns stor risk att man ändå bryts ned av hårda ord och kränkningar. Kvinnojourens erfarenhet är att den psykiska misshandeln också kan ge skadeverkningar. Även barnen kan känna av obalansen i relationen. Jag anar att du funderar på en separation. Lita på din magkänsla. Du har rätt att skapa en positiv livssituation för dig och dina barn och du har rätt att bestämma hur du vill bo och leva.

Det kan kännas stärkande att ha en professionell kontakt som stöd när man har tankar om att förändra sitt liv.  Tveka inte att beställa tid hos en kurator på vårdcentralen.

Du kan även ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kuratorer och sjuksköterskor lyssnar och ger råd. Samtalen är kostnadsfria och man kan vara anonym om man vill. Se www.kvinnofridslinjen.se.

Det kan också vara en idé att du tar en kontakt med socialtjänstens barn- och familjeenhet och hör dig för när det gäller frågorna om vårdnad, boende och umgänge.

Jag hoppas nu att du hittar bra samtalskontakter som stöd under processen. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla