Hej Kvinnojouren

Fråga från: "beba"
,
37 år

Frågan ställdes: 2011-12-21
Hej,,,, jag har problem...Min man är alkoholist och vi har bott tillsammans i 16 år.. jag slutade älska honom för länge sen, men ville stanna för tjejernas skull. Vi har 2 barn tillsammans. Jag var otrogen och han hittade mig.. Nu ska vi skiljas och sälja huset..Han pratar varje dag om det och vill göra mig psykiskt sjuk,, Han säger varje dag till mig att jag är en HORA och berättar till tjejerna samma sak,, Vi har inte sålt huset, men jag kan inte bo länge med honom. Han vill att tjejerna är mot mig... Vad ska jag göra? Jag ville försvinna...det är press och jag orkar inte mer....

Svar

Hej, du berättar att du ska skiljas men bor kvar i det gemensamma huset med din man och dina flickor. Han trakasserar dig. Du undrar vad du ska göra.

Kvinnojourens erfarenhet är att det kan vara väldigt påfrestande att leva i samma hus när man kommit överens om att skiljas. Därför kan det vara bäst att ordna ett annat boende så snart som möjligt. Fundera på om du har någon vän, arbetskamrat eller anhörig som du har förtroende för. Berätta som det är och be om hjälp att hitta ett tillfälligt boende. Sök också via Internet, kanske en bostad i andra hand. Jag antar att du anmält dig till kommunens bostadsbolag, men det brukar ju ta lite tid att få en egen lägenhet. Om du har svårigheter när det gäller ekonomin har du rätt att vända dig till socialtjänsten .

För att stå ut under den här jobbiga separationsprocessen kan det vara stärkande för dig om du har en egen samtalskontakt. Det din man ägnar sig åt kan vara psykisk misshandel. Tveka inte att beställa tid hos en kurator på vårdcentralen. Du har troligen tigit och lidit i många år och behöver inte alls ta åt dig av nedvärderande ord. Din mans drickande har troligen påverkat hela familjen på ett negativt sätt under många år, både ekonomiskt och psykologiskt, att leva med en alkoholist kan var en otrygg och otrevlig tillvaro, och en skilsmässa kan kännas omöjlig. Att det till slut händer något, som kan leda till en förändring av livet, är inte ovanligt.

Det kan vara känsligt att prata med flickorna om skilsmässan, men gör det ändå. Troligen har dina döttrar länge förstått att deras pappa är alkoholist. Försök att om möjligt komma på tu man hand med dem och försök att planera positiva saker för framtiden.

Om du känner dig pressad föreslår jag att du ringer till Kvinnofridslinjen 020-505050. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd dygnet runt. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Du kan vara anonym om du vill.

Du har som kvinna många goda år framför dig. Jag hoppas nu att du får ny kraft och att du snarast finner en ny bostad. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla