Hej Kvinnojouren

Fråga från: Elin
,
23

Frågan ställdes: 2011-12-22
Hej! Jag har hamnat i ett förhållande där min fästman är en psykopat. Han manipulerar ochförsöker göra en rädd ständigt. Tycker jag inte som honom hotar han med att mitt liv kommer bli jävligt och att jag kommer ångra mig för resten av mitt liv. Först verkade han charmig och snäll, men nu vet jag hur han egentligen är. Hur ska jag göraför att våga lämna honom? Han har hotat med att skada mig, förstöra mitt liv och vid andra tillfällen skjuta huvudet av mig. Hur ska jag göra? Ålder: 23

Svar

Hej, bra att du vänder dig utåt för att få råd. Utifrån ditt mail kan jag förstå att du vill lämna honom. Du är i en svår situation. Man kan aldrig i förväg veta om en sådan här kille menar allvar med sina hotelser. Därför måste man vara försiktig. Han kan vara farlig.

För att komma loss från honom kan du behöva ett kraftfullt stöd, både av kvinnojouren, socialtjänsten och polisen.

 

Jag föreslår att du ringer till närmaste kvinnojour och pratar om din relation. Du finner kontaktuppgifter under ”Hitta en jour nära dig”. Det kan vara så att du behöver vara på en skyddad plats innan du meddelar att det är slut mellan er. Kvinnojouren kan ha ett akut boende att erbjuda och kan även finnas med vid din sida om du gör en polisanmälan. De hotelser han riktat mot dig kan polisanmälas. Du kan även ansöka om kontaktförbud. Socialtjänsten har skyldighet att hjälpa dig komma ur en våldsam relation (ekonomi, boende, samtalsstöd).

 

Ring gärna till Kvinnofridslinjen 020-505050. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd dygnet runt.

 

Fundera också på om du har anhöriga eller vänner som du litar på. Man brukar behöva stöttning när man försöker att förändra tillvaron. Lita på din magkänsla. Du har rätt att leva ditt eget liv. 

Du får gärna skriva igen.

 

Med vänlig hälsning från Ulla