Hej Kvinnojouren

Fråga från: Anna
,
51

Frågan ställdes: 2011-12-23
Kallad till rättegång, feb 2012, efter misshandelsanmälan av sambo. Det känns skrämmande och främmande att delta i rättegången. Vilka möjligheter finns till advokat/målsägarbiträde? Tycker det är svårt få fram fakta och information. Blir ständigt "bollad" mellan polis - tingsrätt etc. Har verklighen märkt av att kvinnomisshandel är något som vårt samhälle INTE vill se!

Svar

Hej!

Klokt av dig att du vänder dig utåt när du har frågor inför rättegången.

Eftersom du har utsatts för ett brott har du rätt att ha ett målsägandebiträde (advokat, jurist) som juridisk hjälp både inför rättegången och under rättegångsförhandlingarna. Ett målsägandebiträde kan utses när förundersökningen har inletts. Vanligtvis diskuterar man med åklagaren eller den polis som ansvarar för förundersökningen. Man kan också vända sig direkt till tingsrätten med sitt önskemål. Det är tingsrätten som bestämmer om du kan få ett målsägandebiträde och utser vem det skall vara. Eftersom ingen har hjälpt dig med detta föreslår jag att du kontaktar en advokatbyrå och hör efter om någon advokat hos dem har möjlighet att ta sig an ditt ärende.

Ring gärna till din närmaste kvinnojour och berätta om din situation. Kvinnojouren kan oftast rekommendera en passande advokat. Du finner kontaktuppgifter till alla kvinnojourer under ”Hitta en jour nära dig”. För att besöken hos advokat och domstol ska kännas mindre skrämmande kan du fråga om en jourkvinna kan följa med dig.

Jag hoppas nu att du får det juridiska stöd som du efterfrågar. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla