Hej Kvinnojouren

Fråga från: k
,
25

Frågan ställdes: 2012-01-04
Jag har varit med min man i snart 10 år nu. Han har alltid haft ett hemskt temperament. Vi har två barn, 5 och 1 år. Dom senaste åren har jag pendlat mellan sverige och /----------/, där min man har börjat jobba på ett eget företag. Nu har jag på allvar börjat inse att jag inte längre älskar min man. Han jobbar hela dagarna och träffar kanske sina barn sammanlagt ca 1 timme om dagen, och då vill han knappt ens umgås med dem. Min äldsta dotter blir jätteledsen. Nu vill han att vi ska flytta dit permanent, och han har börjat att bygga ett hus, för vi har annars bott hos hans föräldrar. Just nu är jag och barnen i sverige för att hälsa på släkten, men han förväntar sig att vi reser tillbaka om en knapp månad, för alltid tror jag. Jag har försökt att förklara att jag mest för barnens skull inte vill bo där permanent, med ahn vägrar lyssna och blir helgalen och börjar skrika och kalla mig för allt möjligt hemskt, inför våra barn och ibland inför hans föräldrar också. Han säger att om jag vill lämna honom så kan jag göra det, men barnen ska stanna med honom. Förut har han sagt att om jag lämnar honom så ska han döda mig, och jag tror att han skulle kunna göra det. Jag tror aldrig att han fysiskt skulle skada våra barn,det har han aldrig gjort, men mig skulle han skada. Han har förut slagit mig, nästan strypt mig, slagit mitt huvud i en stenvägg, sparkat mig, kastat mat mm på mig inför min dotter. Ibland tycker jag synd om honom, för han vet att han har problem, han har blivit misshandlad av sin pappa som liten. Men han säger också att det är mitt fel, för att jag visste att han var så när jag träffade honom, så det borde jag ha tänkt på när jag skaffade barn med honom, säger han. Jag vet inte vad jag ska göra, för jag vet att han verkligen älskar barnen och mig, fast han inte kan kontrollera sig. Min dotter vill även tillbaka till honom, för hon älskar ju sin pappa även om han är så arg hela tiden. Om jag reser tillbaka nu i februari, så vet jag inte om jag kan komma hem igen, för där är jag helt beroende av min man och hans familj, för jag kan inte språket, och jag kan inte gå eller åka någonstans ensam. Min dotter kommer inte få gå i skolan om vi stannar där, vi kommer bli som instängda i hemmet, och hon har inga vänner där. Snälla hjälp oss, för om jag inte reser tillbaka till min man så kommer han säkert att resa hit och leta reda på mig, och då är jag säker på att han kommer döda mig, eller hämnas på något sätt. Han skulle aldrig ge upp sina barn eller mig. Vad är det rätta att göra? Han ger sig säkert på min familj också, dom vet faktiskt inte att vi har så stora problem. Snälla hjälp mig! Ålder: 25

Svar

Hej!

Klokt att du vänder dig utåt och lyfter problemet. Du skriver att han alltid haft ett hemskt temperament. Han har tidigare slagit dig, nästan strypt dig, slagit ditt huvud i en stenvägg, sparkat dig och kastat mat på dig, och har hotat att döda dig om du lämnar honom. Nu vill han att hela familjen ska flytta till /---------/. Men du har hänvisat till barnen och har sagt att du inte vill bo där permanent. Han brukar vara argsint men nu har han blivit helgalen. Du har slutat att älska din man och undrar vad det rätta är att göra.

Kvinnojourens erfarenhet är att det kan vara väldigt svårt att komma loss från en hotfull och våldsam man som vägrar godkänna en separation. Om han dessutom har hotat att skada eller döda henne om hon går, kan läget vara synnerligen farligt. Man kan aldrig i förväg veta om han gör allvar av sina hot. Många kvinnor dödas i samband med separationer. Om man beslutar sig för att lämna mannen, kan man behöva ett kraftfullt stöd av både kvinnojouren, socialtjänsten och polisen. Kvinnojouren kan hjälpa till vid kontakten med myndigheterna och kan eventuellt erbjuda akut boende och hjälp att söka skyddade personuppgifter.  

Du har under ditt äktenskap utsatts både för fysiskt och psykiskt våld. Det han har gjort är straffbart och kan polisanmälas om du vill. Det är inte konstigt om kärleken försvinner under sådana förhållanden. Utifrån ditt mail anar jag att du vill skiljas från din man, men att du tvekar eftersom hans hot är hemska. Du tror dessutom att han är kapabel att förfölja dig och döda dig.

Fundera på om du har lust att anpassa dig även fortsättningsvis till hans urusla humör och våldsamma sätt i ett land som är nytt för dig, eller om du vill söka kvinnojourens och myndigheternas hjälp för att kunna separera från din man, och stanna i Sverige.

Jag föreslår att du rådgör med din närmaste kvinnojour. Kontaktuppgifter finns under ”Hitta en jour nära dig” på hemsidan. Du kan även ringa till Kvinnofridslinjen 020-505050. Man kan alltid vara anonym. Det kan kännas bra att diskutera igenom saken ordentligt och även få andras perspektiv på vad som kan göras, jag tänker också på barnens situation. Du kan även ringa till Kvinnojouren Somaya 020-818283, som har stor kunskap om familjerättsfrågorna i landet det gäller.

Jag hoppas att du finner hyggliga människor att utbyta tankar med. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla