Hej Kvinnojouren

Fråga från: Hjälp

Frågan ställdes: 2012-01-09
Hej, jag bor med min sambo sedan två år tillbaka. För ca 1 1/2 år sedan var det första gången han slog mig så jag blev så chockad och rädd att jag gömde mig i badrummet. Efter det sprang jag till badrummet och låste ofta in mig så fort han börja bli sur. Bråket handla om att han tycker han är mer värd än mig för att jag inte har ett jobb, vilket han har och att jag inte gör något hemma ( det stämmer inte, jag gör allt men ibland orkar jag inte så då kan disken stå i en dag). Sen dess har det varit bra tills idag. Han kommer hem, är otrevlig, hotar med att flytta och göra slut. När jag blir besviken på detta beteende så går jag fram till honom arg och ledsen och frågar honom vad som står på. Han fortsätter att kränka mig och säger reta inte upp mig, så jag blir mest arg och tänker vad fan är detta nu då. Som jag ångrar nu så putta jag honom lite för att få ett svar, eller nånting. Då blev han så arg att han putta mig tillbaka så hårt så jag först hamna på sängen tre meter bort. Det är bara det att han tog i så hårt så jag våga knappt prata eller säga ett endaste ord och bara låg på sängen och grät med huvudet ner i täcket. Bröstet ömma och gör det fortfarande. Jag vet att har "dom" gjort det en gång så händer det troligtvis en gång till.. Men jag trodde allt va bra. Plus att jag är själv i min familj (har ingen familj) inga vänner, inget jobb. Vad kan jag göra?

Svar

Hej! Klokt att du vänder dig utåt för att berätta om din relation. Det verkar som att din sambo har inre problem. Han har uppträtt kränkande och våldsamt mot dig (kan polisanmälas om du vill) Starkt av dig att du reagerar. Du undrar vad du ska göra.

Kvinnojourens erfarenhet är just det som du skriver, en man som börjar uppträda surmulet, kränkande och våldsamt mot sin livspartner fortsätter vanligtvis med detta urusla beteende, om han inte får hjälp att behandla sina aggressionsproblem.

Jag föreslår att du funderar på om du vill komma loss från detta förhållande eller om du vill vara kvar. Ring gärna och bolla dina tankar med närmaste kvinnojour, du finner kontaktuppgifter under ”Hitta en jour nära dig”. Du kan även ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 och prata om din relation. Tveka inte att vända dig till socialtjänsten, om du tycker att det blir för svårt att förändra ditt liv. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att hjälpa våldsutsatta kvinnor (ekonomi, boende, samtalsstöd). Det kan kännas bra att ha en jourkvinna vid sin sida vid besök hos myndigheter.

Jag hoppas nu att du finner hyggliga människor att prata med så att du få ny kraft och nya idéer inför framtiden, kanske en ny bostadsort och nytt jobb? Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla