Hej Kvinnojouren

Fråga från: Åsa L
,
24

Frågan ställdes: 2012-01-16
Pappan till mitt barn trycker ner mig psykiskt och kallar mig  fruktansvärda saker som jag inte ens vill nämna i detta inlägg. Jag har ensam vårdnad då jag begärde det innan vi gick dit för att skriva under faderskaptest och gemensam vårdnad, (jag bad dom att dom inte skulle ta upp det.) Han vet inte att jag har ensam vårdnad jag låter han tro att vi har gemensam vårdnad. Han hotar mig med att ta barnet ifrån mig samt ringa till läkare han känner väl, som kan skriva ut att jag är sinnessjuk så jag mister vårdnaden om mitt barn. Han är väldigt manipulativ och har suttit inne ett fler tal gånger samt tar på kokain. Han är en väldigt bra talare och vet hur han ska prata inför tjänstemän och frivård. Han fejkar pissprover hittar på saker och lossas vara en annan person i frivårdens ögon. I hans papper står det att han jobbarvitt, har gått ur gängmedlemskap och gått på en drogfri behandling samt möten om drog beroende och hur man avslutar ett.Men jag har sett med egna ögon att han har tagit under denna tid och gjort fejkurinprover. Frivården han går till känner han, och hon skriver att han har varit där varje vecka och lämnat urinprov samt kan ta hand om sitt barn.Jag vet inte hur jag ska göra eller bevisa att allt han säger är en ren lögn. Han känner läkare, soc tjänstemän och väldigt kriminella personer som t.o.m allämenheten vet vilka dom är. Han är kapabel till precis vad som helst. Och han har alltid fått som han velat. Varje gång han har suttit har han lirkat sig ur det och fått vara på ett hem där man ska bli fri från droger.( Han har fått dom på snitt 2-4 års fängelse )

Svar

Hej, ursäkta att du fått vänta på svar, många skriver till oss nu.

 

Klokt att du vänder dig utåt för att försöka få stöd i din svåra situation. Utifrån ditt mail anar jag att du är utsatt för psykisk misshandel av din före detta, och jag tror också att du känner dig hotad. Som barnets pappa anar jag att han har en stor påverkan på dig. Du beskriver honom som en manipulativ person som med lögner och stor övertalningsförmåga får precis som han vill. Nu vet du inte hur du ska göra eller hur du ska bevisa att allt han säger är ren lögn.

Det var starkt av dig att du såg till att få ensam vårdnad om barnet. Men jag anar nu att pappan gör allt vad han kan för att trycka ned dig och skada dig psykiskt. Han kränker dig med fruktansvärda ord, hotar att han kan få dig sjukförklarad och att barnet därmed skulle tas ifrån dig.

Kvinnojourens erfarenhet är att många kvinnor utsätts för den här sortens trakasserier och kränkningar av sin före detta partner. Han gör allt vad han kan för att ställa till problem. Det är lätt att brytas ned av oro, anklagelser och lögner. Många män uppvisar det här beteendet. De brukar inte förändra sig, det kan till och med bli värre och värre, om man inte kommer loss. Det brukar finnas mycket kraft och energi. Många kvinnor blir fångade i situationen, tappar allt hopp och kan bli helt nedbrutna av sorg. Kvinnojourens erfarenhet är att sådana här män som vill ha makten och kontrollen över sin före detta, vanligtvis inte brukar ge upp. Deras trakasserier kan pågå i åratal, om de inte möter ett effektivt motstånd.

Jag tolkar ditt mail som att du vill ha lite tips och idéer om vad du kan göra för att komma ur mannens psykiska övertag och negativa påverkan.

Många tjejer och kvinnor som levt i sådana här relationer har mist sina nära kontakter och har få att bolla sina tankar med. Jag vet ju inte hur du har det, men fundera på om du har personer i din närhet som du har förtroende för. Våga berätta och be om lite stöttning. Försök att bygga upp ett litet personligt nätverk av vänner och anhöriga kring dig som stöd.

Du behöver inte lyssna på hans trakasserier. Du har rätt att säga nej. En tanke är att du tar kontakt med socialtjänsten/familjerätten och berättar om vad mannen håller på med. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att ge dig stöd så att din utsatta situation upphör. Du kan till exempel ansöka om att en kontaktperson utsedd av socialtjänsten har hand om lämning och hämtning i samband med umgänge, eller att kontaktpersonen finns med hela tiden. Du har rätt att få hjälp av både socialtjänsten och polisen. Du kan välja att göra en polisanmälan om han fortsätter att trakassera dig, då kan du även ansöka om kontaktförbud.  

Du har rätt att tänka på dig själv, och du framstår som en mogen och ansvarsfull mamma, när du tar avstånd från honom. Ta gärna kontakt med din närmaste kvinnojour eller kriscentrum för kvinnor, man kan få ny kraft av att prata med förstående människor om sin situation. Du finner telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. Ju fler positiva kontakter du har med andra, desto starkare kan du stå emot hans trakasserier och påhopp. Hör även efter om kvinnojouren kan finnas med vid din sida vid kontakterna med socialtjänsten/familjerätten. Kvinnojouren kan även erbjuda ett akut boende om mannen blir hotfull.

 

En idé kan också vara att du beställer tid hos en kurator på vårdcentralen, det kan kännas stärkande att ha en professionell samtalskontakt att utbyta tankar med under en jobbig period. Du kan även ringa till Kvinnofridslinjen 020-505050. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd dygnet runt. 

Kvinnojourens erfarenhet är att det kan vara mycket svårt att skydda sig ifrån en förtryckande person som även är missbrukare och kriminell, men du har enligt lag rätt att få hjälp, ända tills trakasserierna upphör. En hållning från din sida kan vara; stopp, stopp och nej, nej. Om mannen hotar att skada dig eller uppträder våldsamt, är det bäst att omedelbart ringa till polisen på 112.

 

Jag hoppas nu att du fått lite idéer om hur du kan gå vidare. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla