Hej Kvinnojouren

Fråga från: Eva
,
42

Frågan ställdes: 2012-01-29
Hej ! Jag har träffat på en kvinna i min bekantskaoskrets som fått hjälp via er. Men till min fasa är det hon som har misshandlat sin pojkvän, trakasserat honom och ljugit om att hon har blivit slagen för att få hjälp med boende. HUR är detta möjligt?? Han har fått hela sitt liv i kras, gått in i en svår utbrändhet och är helt under isen. Jag vet inte vad jag ska göra, Det finns många som behöver skydd , men sker det inet någon form av kontroll av uppgifterna?Varje dag tänker jag att jag måste prata med soc, prata med er och få berätta vad som efentligen hänt. Hon fick skyddat boende via er, han har förlorat sin lägenhet beroende på att INGEN gjorde någonting. Hela hans liv är borta, efter sparkar och slag.

Svar

Hej, tack för ditt mail. Du undrar hur det är möjligt för en kvinna att ljuga om våld, och få hjälp med akut boende av kvinnojouren. Du undrar om det inte sker någon kontroll av uppgifterna.

Jag tror inte att det är så vanligt, men det kan säkert hända att en kvinna kan ljuga för socialtjänsten och polisen, och därmed få ett akut boende hos kvinnojouren. Kvinnojouren brukar välja att tro på kvinnan och hjälpa henne, det är kvinnojourens uppgift. Man kan säga att kontrollen sker via polisens förhör med henne, det gäller att hon har bevis och vittnen för att få mannen fälld för misshandel.

Män som råkat in i kris efter personliga katastrofer kan få stöd och råd av manliga samtalsterapeuter genom Kriscentrum för män (finns i större städer). Jag hoppas nu att du kan tipsa mannen som fick sitt liv förstört efter sparkar och slag, om att det finns hjälp att få. Se även www.rikskriscentraforman.se.

Med vänlig hälsning från Ulla

.

 

Kategori: Övriga frågor