Hej Kvinnojouren

Fråga från: lilli
,
32

Frågan ställdes: 2012-02-15
jag är nyskild från en man som misshandlat mig mest psykiskt men även fysiskt. vi har tre barn gemensamt. barnen har märkt att misshandeln och jag vet att ett av dem har sett sin pappa trycka ner mig i golvet och hålla fast mig, vid det tillfället ringde jag polisen som tog med honom. det ärendet gick till åtal men jag ändrade min version och åtalet lades ner... nu i efter hand förstår jag att det var efter påtryckningar och psykisk misshandel från mannen som påverkade mig till att göra så. iallafall nu är vi skilda och har barnen varannan vecka, jag klarade inte att ta striden för barnen samtidigt som jag tog mig loss från hans grepp. nu vill minsta flickan inte vara hos pappa dem andra barnen vill fortsätta med varannan vecka, jag tolkar det som att det ska vara rättvist för pappa. jag tror inte att barnen har det bra med pappa, att han inte kan ge tryggheten som dem behöver. vi går på samarbetssamtal men det gör bara mig otrygg och osäker på honom. kan jag ha en chans att vinna vid en vårdnadstvist eller ska jag bara låta barnen åka dit och själv känna mig som en dålig mamma för att jag kör dit mina barn, mot sin vilja för den minsta(hon är 5år). vad kostar det med en advokat och en vårdnadstvist, det vore fruktansvärt att inte kunna göra det bästa för barnen för att jag inte har råd att göra det...många frågor och mycket förtvivlan..

Svar

Hej, bra att du skriver till oss. Det är en svår situation att som mamma vilja sina barns bästa och inte ensam kunna fatta besluten. Jag tycker du gör rätt som satsar på samarbetssamtalen även fast det är svårt - om du har möjlighet att ta upp dotterns önskemål där så kan det vara bra. Vi kan inte svara på om du har en chans att vinna en vårdnadstvist, det är ett svårt område. För att komma vidare är det bäst att prata med en advokat/jurist och höra med dem, de kan också tala om vad kostnaderna skulle vara.

Samtidigt så tror jag att du skulle kunna ha bra stöd från din lokala kvinnojour, prata om det som varit och hur det är nu. Diskutera hur du bäst går vidare och vad som känns rätt för dig. På jouren finns kvinnor som är kunniga i hur det är att vara utsatt för psykisk och fysisk misshandel, och allt som hör där till. På vår hemsida finns kontaktvägar till alla kvinnojourer i landet eller så kan du ringa Kvinnofridslinjen; 020-50 50 50. Du kan vara anonym när du kontaktar jouren.

Oavsett hur du går vidare så vill jag råda dig att låta andra finnas där som stöd - både för dig och för barnen.

Vänliga hälsningar Susanne