Hej Kvinnojouren

Fråga från: Linnea
,
32

Frågan ställdes: 2012-10-24
Hej. Jag har varit skild i snart ett år från en man som misshandlat mig psykiskt och fysiskt. Det fysiska våldet upphörde efter skilsmässan men inte den psykiska. Den har varit på en nivå som gjort att andra omkring inte märkt av den. Jag har känner nu att han blivit mer intensiv i den psykiska misshandel och visar mig öppet att han har kontroll på vad jag gör och var jag är. Detta gäller även för dem barn som vi har gemensamt. Vi har delad vårdnad och boendet är 50/50. Han använder barnen som verktyg för att ha kontroll både på dem och på mig. Jag känner mig orolig och detta är oerhört stressande för mig. Jag känner mig nästan paranoid men när jag åker iväg och är på en annan ort där han inte vet var jag är så slappnar jag v och känner mig trygg. Men när jag åker hem för att vara med barnen så känner jag mig illa till mods och jag upplever att jag är rädd för vad som kan komma att hända. Jag känner mig så kontrollerad att jag inte kan vara den föräldern jag vill vara och jag kan inte leva ett normalt liv. Klarar tex inte att promenera där jag bor ifall han kommer körandes med bilen. Han kan ju köra på mig. Detta är en liten liten del av min historia om hur jag känner mig men detta är så fruktansvärt jobbigt. Ålder: 32

Svar

Hej,

Du har vänt dig till oss på Kvinnojour på nätet pga av att ditt ex fortsätter att kontrollera dig och utsätta dig psykiskt våld efter separationen. Du beskriver att du p g a detta inte kan leva ett normalt liv och vara den förälder du önskar eftersom han även använder barnen som ett verktyg i detta. Jag uppfattar det som att din fråga är vad du kan göra för att få vara ifred för ditt ex.

Vad starkt av dig att du skrivit till oss om din svåra situation. Som jag kan förstå mellan raderna har det varit många år av allvarliga problem med både fysisk och psykisk misshandel. Att du nu skriver till oss är trots allt ett tecken på att du har en kraft inom dig som driver dig mot en lösning. Som jag förstår accepterar du inte att ha det så här och det ska du heller inte göra.

Det du beskriver är något vi ofta får höra om inom kvinnojoursrörelsen. Tyvärr är det svårt att freda sig fullständigt när det finns gemensamma barn. Jag skulle rekommendera dig att kontakta familjerätten på din ort. Be att få ett möte och beskriv hur problemen ser ut och har sett ut tidigare. Fokusera på att beskriva hur detta påverkar barnen snarare än hur det känns för dig. Familjerättens uppdrag är att se till det bästa för barnen. Om det visar sig att han blir helt omöjlig och fortsätter använda barnen mot dig så är nästa steg att kontakta en advokat för att gå till tingsrätten och ansöka om att få hela boendet hos dig alternativt ensam vårdnad. Dessa processer är dock ofta jobbiga och inte så lätta att vinna så börja gärna med familjerätten.

Jag tror även att det kan vara bra för dig att få något slags stöd för att orka med den jobbiga situationen du är i. Kontakta gärna en kvinnojour nära dig så att du kan få vidare stöd och råd, de är vana vid sådana här situationer. Du kan hitta din närmaste kvinnojour på vår hemsida under "Hitta en jour nära dig!". Du kan även ringa kvinnofridslinjen på : 020-50 50 50.

Vad jag förstår är du rädd för honom och om han förföljer dig eller hotar dig kan du polisanmäla detta.

Hoppas du fått svar på dina funderingar.

Med vänliga hälsningar från Anna