Hej Kvinnojouren

Fråga från: Vanessa
,
16

Frågan ställdes: 2012-10-30
Jag har en vännina jag lärde känna i /------------/ för några år sen ! hon lärde känna en kille i /............./ som var på semester. Han bor egentligen i Norge. Dom blev kära gifte sig och fick ett barn. Hon lämnade sin Familj och vänner och flyttade till Norge och jag har hört ett flertal gånger att han slagit henne jag bor själv i Stockholm hur gör man i en sådan situation? hon kan inte språket hur kan jag hjälpa henne?

Svar

 

Hej! Omtänksamt att du vill hjälpa din väninna. Du berättar hon blir slagen av sin man. Du vill hjälpa henne på något sätt, fastän du bor långt borta.

Du kan hjälpa henne med att ta reda på var hon kan få hjälp där hon bor. I Norge finns krisecenter för kvinnor som behöver hjälp. Du kan tipsa henne om att hon kan kontakta ett krisecenter för kvinnor. Där kan hon få råd och stöd och troligen också ett akut boende om mannen blir hotfull eller våldsam, se www.wave-network.org.

Din väninna kan även söka hjälp av socialtjänsten i kommunen där hon bor. Det fungerar liknande som i Sverige. Hon har troligen rätt att få hjälp av tolk. Ett tips är att du går in på hennes kommuns hemsida och letar efter kontaktuppgifter till kommunens socialtjänst. Hon har också rätt att få hjälp av polisen. Ta reda på adresser så att hon vet vart hon kan gå.

Jag hoppas nu att du kan vara ett gott stöd för henne. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla