Hej Kvinnojouren

Fråga från: Karro
,
35

Frågan ställdes: 2012-11-06
Jag har lämnat en destruktiv relation. Mannen ifråga är grovt kriminell, missbrukare och våldsbenägen. han sitter i nuläget i fängelse. Han är tidigare dömd för grov kvinnofridskränkning mot mig Vi har en liten son tillsammans. Han har inte haft någon relation med sonen men nu vill han ha umgänge och att vi ska komma till honom på besök. Jag har sedan en längre tid sagt upp kontakten med denna man och känner rädsla för honom samt framtiden. Kan tingsrätten döma till umgänge på anstalt i vår situation? Jag har ensam vårdnad och vill inte i nuläget utsätta min son för denna man..

Svar

Hej,

Tack för ditt mail. Du har skrivit till oss på Kvinnojour på nätet med anledning av att pappan till din son begärt umgänge med sonen. Du beskriver att mannen är grovt kriminell och sitter just nu inne.

Det som är positivt för dig i din situation är att du i nuläget har ensam vårdnad och att pappan hittills inte alls haft någon relation till sonen. Emellertid är föräldrarätten väldigt stark i Sverige och det är omöjligt att svara på om tingsrätten kan döma till att sonen ska ha umgänge med pappan på anstalten. Jag skulle rekommendera dig ta kontakt med familjerätten i din kommun och rådfråga dem. Om du får besked på att risken är stor att din son kommer få ha umgänge med sin pappa på fängelset så kan du kontakta en advokat som kan företräda dig i rätten. Om du vill motsätta dig detta umgänge är det viktigt att du har en bra advokat. Kvinnojourerna kan ofta rekommendera bra advokater. Kontakta din närmaste kvinnojour och fråga om råd, du hittar den på vår hemsida under "Hitta en jour nära dig!". När det gäller vårdnad och umgänge kan du läsa mer på www.socfamrätt.se.

Hoppas du fått lite info om hur du kan gå vidare.

Med vänliga hälsningar från Anna