Hej Kvinnojouren

Fråga från: nadin

Frågan ställdes: 2012-11-08
Min mor har levt först med min pappa där vi alla blev misshandlade o sexuellt utnyttjade. 1983 kom vi från hans våld. för 23 år sedan så hittade hon en ny man o gifte sig. han har sakta men säkert tryckt ner henne i skorna. jag har nyligen fått veta att hon har alzeimers sjukdum det berättade min mormor. min mor ringde mig o sa att han var som min far fast mer med ord. hon ville ha hjälp att komma från hennes man som är en äkta våffla. jag var där efter 23 år o hemtade henne i fredags. hon fick lära känna sina 7 barnbarn o sitt barnbarns barn men i förgår så ville hon ringa till våfflan (skällsord men vill inte skriva det) sen såg jag hur hon blev mer o mer stum som ett skal. hon sa till mig igår att hon ville åka dit till han för att ordna upp allt o komma igen på söndag. när hon åkte idag så hade hon packat så mycke saker så jag frågade varför hon hade så mycke då sa hon att hon skulle lämna det där o ta med sig andra saker. dum som jag var så trodde jag på henne. hon sa att jag kunde gå upp o ta boken som ligger på sängen. jag gick upp o där ser jag att hon hade blåst allt o det lilla hon hade lämnat låg det lappar på som den kan du ge till den o den ska den ha. jag har inte haft någon kontakt med henne på 23 år o nu ville jag hjälpa henne till ett bättre liv utan psykisk misshandel men han hade henne i sina klor o hon åkte dit. det tar så hårt på mig att jag nästan kollapsade. hon vågar inte göra sig fri. jag har här kost som hon har skrivit till mormor där det står att "ring inte hit för jasg blir straffade med stora bråk" sen "så fort jag har fått fler tjugor så skickar jag brev" han kallar mig äckel mm. hon berättade att för ett par år sedan så mådde hon så dåligt att hon satt i fönstret o ville kasta sig ut. han har kastat saker på henne. han sitter brevid när hon pratar i telefon. vad ska jag göra????

Svar

Hej,

Du har skrivit till oss då du är orolig för din mamma. Du skriver att din mamma separerade från din pappa -83, din pappa utsatte er för både misshandel och sexuellt utnyttjande. Din mamma träffade sedan en ny man som tydligen har tryckt ner henne och behandlat henne så som din pappa gjorde. Du skriver vidare att din mamma har sökt stöd hos dig för att lämna mannen och hon har till och med bott hos dig tillfälligt, dock gick hon tillbaka till mannen. Jag uppfattar det som att din fråga är hur du kan stötta din mamma.

Det är klokt att du vänt dig till oss för att få råd kring hur du ska hantera situationen. Det är också omtänksamt av dig att du försöker stötta din mamma trots att ni inte haft någon kontakt på 23 år.

Det kan vara väldigt frustrerande att stå vid sidan av och se på när någon närstående far illa i sin relation. Problemet är att du kan inte lämna mannen åt henne, hon måste göra det själv. Det man som närstående kan göra är att visa att man finns där och stöttar när det behövs. Det känns säkert hårt att din mamma skjuter dig ifrån sig men det kan handla om hennes rädsla att lämna mannen. Det bästa du kan göra är att försöka kontakta din mamma och överlämna information om att det finns hjälp att få, tex genom kvinnojourerna. Du kan också tipsa henne om att ringa kvinnofridslinjen: 020 50 50 50. Hon kan även få stöd på sitt eget språk genom Terrafem: 020-52 10 10, man begär att få tolk på det språk man behöver. Om inte du kan få kontakt med din mamma kanske din mormor eller någon annan i hennes nätverk kan. De som finns i hennes närhet kan även ringa polisen om de är oroliga att hon befinner sig i fara.

Det bästa hade varit om din mamma kunde komma till en kvinnojour för att få vidare hjälp och förhoppningsvis kan du eller någon annan i hennes nätverk hjälpa henne dit. Dock kan man inte tvinga henne att söka hjälp.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar från Anna