Hej Kvinnojouren

Fråga från: Less

Frågan ställdes: 2012-11-08
Min sambo är mycket borta på jobb. Vi har tre barn. Jag har eget företag, men dålig inkomst. Jag vill separera och slippa hans humörs utbrott. Problemet är att jag inte kan betala räkningarna. Jag äger huset så jag tror inte jag får socialbidrag. Jag har ofta jätte ont i magen, för jag ser ingen utväg ur förhållandet. Det är svårt att hitta jobb här! Det är han som tjänar pengarna, jag har inget inflytande över ekonomin och han betalar räkningarna men i sista stund. Efter första eller andra påminnelsen. Det gör mej också orolig!

Svar

Hej!

Starkt av dig att du vänder dig utåt för att hitta lösningar. Du berättar att din sambo har dåligt humör och får utbrott. Du känner dig beroende av hans inkomster. Du vill separera men vet inte hur du ska göra.

När man är i en svår situation kan det vara bra att försöka hitta någon att bolla sina tankar med. Du kan vända dig till din närmaste kvinnojour och prata om din relation och få stöd till förändring. Om din inkomst blir låg efter en separation har du rätt att söka försörjningsstöd. Du hittar telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. Det är socialtjänsten som har det yttersta ansvaret att stötta dig och dina barn att förändra livssituationen. Kvinnojouren kan vara ett stöd i den kontakten.

Du kan även ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd dygnet runt. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen.

Jag hoppas nu att du hittar förstående samtalspartner. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla