Hej Kvinnojouren

Fråga från: Jenny
,
35

Frågan ställdes: 2012-11-19
Har varit tillsammans med en man i snart 12 år, i år trädde vår skilsmässa igenom. Under de första åren fick jag ta emot slag, men de senaste åren har det bara varit ord. Vet faktiskt inte vilket som varit värst. Vi har barn tillsammans och de hör ju vad som sägs. Själv är jag som en tyst mus eftersom om jag säger emot blir det bara värre. Och även om vi är skilda flyttar han inte ifrån stället där vi bor, eftersom han varken har arbete eller bidrag från soc. En bostad som står i mitt namn. Och den snälla sidan av mig vill inte slänga ut honom på gatan... Jag har ingen som vet hur jag mår och har ingen jag kan vända mig till. Jag vet inte var jag ska ta vägen och vad jag ska göra. Och att säga fula ord till någon, ja det är ju inte som att slå någon. Har vänner som säger, det är väl bara att lämna honom?! Men det är ju inte så enkelt, för trots allt är han mina barns far, han är en person utan någon familj här i Sverige och ärligt, jag vet inte vad han skulle göra om jag tog steget. Och jag vet inte varifrån jag ska få modet, styrkan och orken att göra det. Istället går jag på tå hemma, försöker inte skapa problem och fokuserar på barnen...och ignorerar att litt liv är en ballong som håller på att spricka. Har ni några råd att ge mig?

Svar

Hej! Klokt att du vänder dig utåt för att försöka att hitta lösningar. Du berättar att du är skild från mannen, men att ni fortfarande bor ihop eftersom han inte har några inkomster. Du blir utsatt för fula ord, men försöker att bita ihop. Du undrar om vi har några råd.

Kvinnojourens erfarenhet är att många kvinnor tvingas bo ihop med sin   f d man då han vägrar att flytta frivilligt. Det är en svår situation att leva med dagliga kränkningar. Man behöver vanligen hjälp av både myndigheter, kvinnojouren och vänner för att hitta varaktiga lösningar.

Ett förslag är att du vänder dig till din närmaste kvinnojour för samtalsstöd. Du finner kontaktuppgifter under ”Hitta en jour nära dig”. Jag hoppas att du via samtalen kan få mod, styrka och ork att förändra din livssituation. Bolla dina tankar om din relation och dina planer inför framtiden. Du kan även vända dig till socialtjänsten för att få råd. Kvinnojouren kan finnas vid din sida.

Jag tolkar ditt mail som att du vill att mannen ska få det bra och att du önskar att han ska få ett eget boende. Det är socialtjänsten som har det yttersta ansvaret att hjälpa till. Din man har rätt till försörjningsstöd om han har bott i Sverige länge (hushållskostnader och bostad). Det som kan skynda på hans flyttning är om någon kan hjälpa honom att hitta en bostad. Socialtjänsten brukar inte vara villig att hjälpa till med själva letandet. Kanske har du någon vän som kan hjälpa till? När din före detta man väl hittat en bostad, kan socialtjänsten gå in med stöd.

Jag hoppas nu att du hittar förstående människor att prata med och att det ordnar sig med bostad till din före detta make. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla