Hej Kvinnojouren

Fråga från: Angie
,
23

Frågan ställdes: 2012-11-22
Hej är gravid i vecka24 har inget jobb och en dotter på 4 år.Bor med min sambo som jag inte står ut med längre. Har haft en jobbig graviditet med mkt illamående och järnbrist. Och han bara skriker och bråkar för allt. Han kan inte prata han bara skriker hela tiden på vår dotter. Han psykar henne han stressar henne och han älskar att få henne att gråta. När det är läggdags och han jobbar så läser jag en saga medans hon dricker välling och så sommnar hon. Men när han ska natta henne skriker han på henne för att hon inte somnar och att han inte orkar mer. Då blir hon mer vaken och kan inte somna o han blir hysterisk o det tar timmar innan hon kan somna. Jag försöker ta det lungt men blir så jävla sur att han inte kan sluta skrika. Orkar verkligen inte mer han har ingen tålamod. Vill lämna honom men kan inte för pengarna vad kan jag göra står verkligen inte ut längre vi mår inte bra.

Svar

Hej,

Du har skrivit till oss då du är gravid samt har en 4 årig dotter och din sambo skriker på både dig och dottern konstant. Du beskriver att din sambo saknar tålamod och sterssar upp både dig och dottern. Du skriver att du vill lämna honom men att du är orolig att du inte ska klara dig ekonomiskt.

Vad starkt av dig att du samlat dig för att skriva till oss trots din svåra situation. Det tyder på att du har en drivkraft inom dig och att du bestämt dig för att göra något åt din situation.

Det som din sambo håller på med är inte okej. Det påverkar barns utveckling negativt att växa upp i en miljö där en förälder skriker och skäller för minsta lilla. Det låter som att din sambo har något slags problem. Detta ursäktar dock inte hans beteende och det låter som ett klokt beslut att lämna honom. Ingen ska behöva stanna kvar i en destruktiv relation för att man inte har råd att separera. Det kan vara en god idé att uppsöka socialtjänsten. Berätta för dem om din situation och särskilt om hur han är mot dottern. Det är också socialtjänstens ansvar att se till att barn inte far illa. Socialtjänsten kan hjälpa dig ekonomiskt om du separerar och hittar en egen bostad.

Det är inte lätt att befinna sig i sådana här situiationer ensam. Det kan kännas bra att få stöd från någon professionell utifrån tex från en kvinnojour. De kan ge dig råd och stöd hur du kan gå vidare. Du kan hitta din närmaste kvinnojour på vår hemsida under "Hitta en jour nära dig!". Du kan även ringa kvinnofridslinjen dygnet runt på 020-50 50 50. De kan ge dig råd och stöd via telefon.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

Anna