Hej Kvinnojouren

Fråga från: Lilla My

Frågan ställdes: 2012-12-10
Hej! Min kompis kompis, tillika granne, psykas, hotas och skräms nästan ihjäl av sin hotfulle man som också är tidigare kriminell och suttit i fängelse. De har en gemensam son som snart blir tonåring. Mannen kommer från en sydamerikansk kultur där männen är mycket "macho" och har en nedvärderande syn på "sin" kvinna. Så klart har kontrollbehovet stärkts av mannens kriminella bakgrund. Han har också troligtvis adhd. Han är stor både i höjd och kroppsbyggnad. Efter att mannen kom ut ur fängelse för c:a 3 år sedan blev det till en början bättre. Han var inställd på att leva ett "vanligt" liv. De arbeten han har haft har han tyvärr inte kunnat behålla då han förr eller senare hamnar i konflikt med överställda. Pga av ovan har han långa perioder utan inkomst och fruns inkomster är de enda familjen har. Det är en av sakerna som leder till problem. Mannen kan inte acceptera att det inte finns pengar och att de pengar som finns behövs till hyra och mat, inte minst till dottern. När frun förklarar att hennes pengar inte kan gå till hans nöjen blir han bara rasande. På ytan fungerar allt för det mesta hyfsat normalt, men frun vill egentligen separera. Men hon törs inte, hon är livrädd för vad mannen ska ta sig till. Häromdagen hörde min vän hur mannen skrek och skällde som en galning på frun. Det hördes klart och tydligt ut i trapphuset. Frun lät livrädd. Min vän plingade på och den uppretade mannen öppnade. Min vän förklarade myndigt att det inte ör okej att göra som han gör och att hon ville kolla hur frun mådde. Mannen "kaxade" emot och sa sig skita i poliser och alla andra för ingen har med att göra vad som händer inom hans fyra väggar. Min vän stod på sig och förklarade lugnt att så fungerar det inte i Sverige och att om detta upprepas kommer hon inte att dra sig för att ringa polisen. Frun, som skakade som ett asplöv av rädsla, bönade grannen om att inte ringa polisen. Frun höll sig efter den här incidenten borta från hemmet dagtid för att undvika att reta mannen. Hon säger till min vän att hon vill bli av med sin man, men att hon inte törs göra slut, att han ändå skulle vägra flytta, att han behöver leva på henne som en amöba. Det bästa, säger frun, vore om mannen kunde träffa någon annan ch sjölv lämna boet. Min fråga är hur vi på bästa sätt, som goda medmänniskor och vänner, kan hjälpa och stötta henne att komma ur det är. Mannen kan säkert bli våldsam, men någonstans är han också rädd för att hamna i fängelse igen. Vill också säga att när det här inträffade så var inte sonen hemma. Han slapp uppleva det, men frun blir så rädd att hon berättar för sonen att han måste vara med för "pappa är så arg" och då gör sonens närvaro att mannen inte beter sig lika illa - men det är ändå inte bra för sonen att leva i den här tillvaron där alla runt mannen "går på nålar" för att undvika explosioner. Sonen har för övrigt själv ADHD och har få vänner.  

Svar

Hej

Det är bra att du och din vän stödjer kvinnan som är utsatt för starkt psykiskt våld. Psykiskt våld kan vara lika knäckande och skrämmande som fysiskt våld.

Av det du berättar i ditt brev tycker jag att det verkar som att din vän är mycket utsatt och lever under hård press.

För att kunna stötta er vän kan ni till att börja med erbjuda er hjälp och säga att hon kan kontakta er när hon behöver. Om det är möjligt, vi kan inte pressa oss själva så hårt för att hjälpa någon annan att våra egna liv brakar ihop.

Jag råder er också att stötta er vän att kontakta en kvinnojour för att få råd och stöd om vad hon kan göra för att förbättra sin livssituation. Om barnen far illa finns det möjlighet att kontakta socialtjänsten för att få stöd. Socialtjänsten strävar inte efter att få barn omhändertagna i första hand utan vill att barnen ska ha en trygg miljö med sina föräldrar. Men steg ett är att kontakta en kvinnojour. Närmsta kvinnojour hittar du bl.a. på www.kvinnojouren.se under rubriken: ”Hitta en jour nära dig”. Kvinnofridslinjen är en jourtelefon som är öppen dygnet runt. De nås på nr 020 50 50 50.

I akuta situationer ring 112.

Återkom gärna

Vänliga hälsningar

Pernilla