Hej Kvinnojouren

Fråga från: tina

Frågan ställdes: 2012-12-16
Jag har nyligen separerat från min man som jag varit gift med flera år och tillsammans med ännu längre. Han har alkoholproblem och har alltid haft ett stort kontrollbehov över mig och han har varit notoriskt otrogen och manipulerande. Nu ringer han mig upp emot 40gånger om dagen, han ändrar inriktning på sina samtal hela tiden. Han kan säga att han ska tillägna hela sitt liv till att se till att jag ska lida, säger att han skulle kunna ge upp barnen och allt bara för njutningen att säga till dem att mamma har tagit pappa ifrån dem, han gråter och säger att han ska ta livet av sig. Han ringer och pratar om hur bra hans nya tjej är, han ringer och pratar om dittan och dattan, typ väder och vind, han förhör mig vem jag pratat med och vilka jag träffat, han ringde först och sade att jag absolut inte får komma dit på julafton (barnen ska vara hos honom den dagen), sen ringde han och sa med mild röst att jag är så välkommen att fira jul med honom och barnen (barnen hörde honom prata) Jag var lite tveksam och han säger till barnen att han så gärna vill att vi firar tillsammans men att jag vägrar..Sonen blir ledsen på mig. Jag skickar sms till sonen att vi säkert kan ses en stund i alla fall. Exet ringer mig och säger att jag inte är välkommen. Han har gjort flera sådana uträknande grejer för att få mig att framstå i dålig dager hos barnen. Han ringer och erbjuder sex och förstår inte hur jag kan ha blivit så kall och hård nr jag nekar. Han ringer och säger att vi aldrig mer ska prata med varandra etc etc. Allt detta kan nstan rymmas under en och samma dag. Jag försöker att inte svara, men han blir jättearg och hotar med allt möjligt.. Jag har försökt att bryta mig loss förut, men orkade inte fullfölja efter ett år av telefonterror. Hur ska jag göra?? Ålder: 38

Svar

Hej! Klokt att du vänder dig utåt för att få stöd i en svår situation. Du berättar att han terroriserar dig med samtal, uppemot 40 om dagen, ska se till att du ska lida, gråter och hotar med självmord, förhör dig, erbjuder sex och får dig att framstå i dålig dager för barnen. Han blir jättearg och hotar med allt möjligt om du inte svarar. Du undrar vad du ska göra.

Kvinnojourens erfarenhet är att många kvinnor trakasseras av sina före detta män. Det brukar finnas mycket energi och envishet, och kan pågå i åratal, om man inte hittar ett effektivt sätt att få slut på detta urusla och olagliga uppförande . För att få stopp på hans ofredande kan man behöva ett kraftfullt stöd både av myndigheter och av kvinnojouren. Du kan ansöka om kontaktförbud hos polisen. Tyvärr det enda som brukar hjälpa.

Du kan också hos socialtjänsten ansöka om att en kontaktperson som socialtjänsten utser tar hand om de nödvändiga kontakter som ni som föräldrar måste ha angående barnen.

Du har rätt att få samhällets stöd, han har ingen rätt att trakassera dig. För att bli starkare och kunna bjuda bättre motstånd kan du kontakta din närmaste kvinnojour. De är vana att prata om sådant här beteende. Du finner telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. Kvinnojouren kan eventuellt finnas vid din sida när du besöker polis och socialtjänst.

Jag hoppas nu att du hittar förstående människor att bolla dina tankar och känslor med, och att du finner lösningar. Du har rätt till lugn och ro. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla