Hej Kvinnojouren

Fråga från: Maria

Frågan ställdes: 2013-01-05
Hej. Jag har levt med min sambo i ca 6.5 år och har två underbara söner med. Vet inte om detta klassas som misshandel, jag har ju läst att kvinnor har det värre än jag. Allt var jättebra i början men efter ca 1 år efter att vi blivit tillsammans då visade han att han kunde bli riktigt arg och började slå på saker så att de gick sönder. Tyckte att det var hemskt men tänkte att det var bättre att han gick på materiella ting än mig. Och gick bara på materiella ting tills 2010 fick vi vårt fösta barn och allt var jättebra tills en kväll när min sambo låg och sov och sonen hade vaknat och jag behövde gå på toa. Försökte att då väcka min sambo. Men fick då utstå att han drog mig i håret och tog stryptag på mig medans jag höll våran son. Han blev väldigt rädd och skrek. Men ändå fortsatte min sambo, knep tag i min arm så har jag hade blåmärke efter alla fingrar. En annan gång så förstörde han en fönsterruta när han höll i sonen. Han blev ju skräckslagen. Han har tagit stryptag några gånger till. Han slog mig med tv-dosan så att den fick sönder och jag hade blåmärke på båda sidorna om vad dosan hade träffat mig i ca 2 veckor. 2012 kom vårt andra barn. Allt var lugnt i början. Nu idag kallar han mig dagligen för fitta, hora, dum i huvudet mm framför våra barn. Hade ont i ryggen och han tar i allt vad han har och sparkar mig i ryggen och drar mig i håret och säger något till mig, minns inte vad för att jag har så ont. Han skriker på barnen. Nu räcker det med att han höjer rösten så blir äldsta sonen ledsen. Och han slår till mig ibland, kastar saker på mig. Hotar mig med stryk. Senast igår hotade han mig med det och kallade mig fitta offentligt och när vi hade barnen med oss. Kan inte lämna honom pga att han har satt mig i stora skulder. Men jag är rädd för min sambo, vad han kommer att göra härnäst. Går på tå när han är hemma. Hjälp vet inte vad jag ska ta mig till längre. Mvh

Svar

Hej

Bra och starkt gjort av dig att vända dig utåt för att få stöd och råd. Det är början i processen att kunna förändra.

Du behöver inte fundera över hur illa andra har det. Alla människor har olika problem. Och du kan vara helt säker på att det finns massor av människor som inte blir slagna, kallade för fitta inför sina barn osv. Tyvärr är det många som blir det också. 

Jag tolkar ditt mail som att du befinner dig i en allvarlig situation. Det din man gör mot dig och barnen är olagligt och kan polisanmälas. Jag råder dig att snarast kontakta en kvinnojour för att få stöd och råd om vad du kan göra. Min tolkning är att du och barnen behöver komma bort från din man. Du behöver kontakta socialtjänsten för att få hjälp med att skydda dina barn. Kvinnojourer har vana av att stötta människor som blir utsatta på det sätt som du och dina barn blir, vi har också vana av att ha kontakt med socialtjänsten när det gäller barn och trasslig ekonomi. Din man utsätter dig för något som kallas ekonomiskt våld när han sätter dig i skuld. Kontaktuppgifter till kvinnojourer hittar du på www.kvinnojouren.se under rubriken ”Hitta en kvinnojour”. Du kan ringa Kvinnofridslinjen för stöd och råd dygnet runt på tel. 020 50 50 50.

Om du befinner dig i akut fara ska du ringa 112!

Hör gärna av dig igen.

Vänliga hälsningar

Pernilla